În Ajunul Crăciunului, Guvernul României dă o lovitură de grație regiilor autonome. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva în pericol !

Conform Proiectului de lege inițiat în data de 14 decembrie 2022 de Guvernul României, care vizează modificarea și completarea O.U.G nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, toate activitățile comerciale ale regiilor autonome vor fi organizate în societăți pe acțiuni sau societăți cu răspundere limitată, într-un interval de cel mult trei ani de la data adoptării modificării legislative.

          Una dintre întreprinderile publice vizate în mod direct este Regia Națională a Pădurilor-Romsilva și, implicit, cele 3,1 milioane ha păduri pe care statul român le mai are încă în proprietate.

Apreciem că, prin această modificare legislativă, pădurile României sunt în pericol de a ajunge să fie administrate și exploatate de societăți pe acțiuni sau de S.R.L-uri. După înființarea acestor societăți, cel mai probabil statul le va lista la bursă, iar marii actori interesați de păduri și de lemnul românesc, vor deveni acționari principali (în general firmele cu capital străin care prelucrează lemn în România și au deja o poziție dominantă față de operatorii economici autohtoni).

Astfel, lemnul românesc și pădurea publică de stat, singura resursă pe care astăzi România o mai deține în patrimoniul public, va încăpea, cu girul Guvernului, pe mâinile grupurilor de interese care, cel mai probabil, urmăresc acest lucru de mult timp, inclusiv prin forțarea reorganizării Romsilva, ca angajament în PNRR, într-un moment în care această regie funcționează la parametri optimi, cu rezultate economice de excepție.

Prin adoptarea acestei Legi, Statul român face o greșeală capitală, iar interesul național este efectiv călcat în picioare, în condițiile în care pădurile sunt incluse în legea siguranței naționale (Legea nr. 51/1991) conform căreia, orice acţiuni sau inacţiuni care lezează interesele economice strategice ale României, constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale a României.

Federația Silva a transmis oficial Prim-Ministrului Guvernului României, Ministrului mediului, apelor și pădurilor și Secretarului General al Guvernului punctul de vedere al sindicatelor din silvicultură, solicitând neavizarea propunerii legislative pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011, în ceea ce privește art. II alin. (1) din proiectul de act normativ.

Totodată, în cadrul ședinței Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social care a avut loc la Guvernul României în data de 19 decembrie 2022, Federația Silva a prezentat vulnerabilitățile reorganizării regiilor autonome după aceste principii păguboase pentru statul român, în prezența domnului Prim-Ministru Nicolae Ciucă, a domnului Ministru de finanțe Florin Câciu, a domnului Ministru al muncii Constantin Budăi și a domnului Secretar general al Guvernului Marian Neacșu.

În cadrul discuțiilor din Consiliul Național Tripartit pe această temă, reprezentanții guvernului au precizat faptul că angajamentul din PNRR referitor la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice trebuie respectat, ba mai mult, va trebui pus în concordanță cu principiile  guvernanţei corporative dezvoltate de către Organizaţia pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și cu Raportul referitor la îmbunătățirea guvernanței întreprinderilor publice din România, elaborat de către OCDE și publicat în anul 2022.

Cu toate argumentele și punctele de vedere transmise oficial Guvernului României și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în ședința din data de 19.12.2022, Guvernul a adoptat Proiectul de Lege în forma inițială, fără a corecta art. II alin. (1) care prevede divizarea activităților de serviciu public de activitățile comerciale.

Astfel, în ajunul Crăciunului, Guvernul României dă o lovitură de grație tuturor regiilor autonome din această țară și, totodată, o lovitură decisivă Regiei Naționale a Pădurilor -Romsilva, celor 3,1 milioane ha de păduri proprietate publică de stat dar și celor peste 15.000 de salariați care vor fi afectați de această măsură aberantă.

Concluzia noastră, ca parteneri sociali, este că, după aprobarea acestui proiect de lege, va urma un val de ”privatizări de succes” în România, totul va fi vândut pe sume infime și va ajunge în proprietatea unor grupuri de interese care fac diverse jocuri economice și politice la nivel european și mondial, iar resursele țării vor intra în folosința și exploatarea acestora, vor fi desființate mii de locuri de muncă, iar lucrătorii noștri vor fi nevoiți să ia calea pribegiei prin Europa, alături de celelalte milioane de români, accentuând și mai mult  depopularea acestei țări și criza forței de muncă autohtone.

Crăciun Liniștit Guvernului României!

Citește și
3 Comentarii
 1. MIM spune

  În ultimii 32 de ani,nu am știut decât să distrugem:
  Am distrus industrie,(fabrici constructoare de mașini și utilaje, oțelării fabrici chimice și petro-chimice),am distrus agricultura,am vândut bogățiile subsolului pe nimic iar acum ne vindem și pădurile,singura și unica resursă regenerabilă care produce profit statului român,singura care produce oxigen .
  Somn ușor popor român !
  Vi se taie craca de sub picioare !

 2. BLUE spune

  O PORCĂRIE TOTALĂ!!! DOAR PĂDURILE NU LE VÎNDUSERĂ,ACUM AU FĂCUT-O!!!AU VÂNDUT ȚARA ASTA NENOROCITĂ CU TOTUL, NOI AM AJUNS SĂRACI ȘI SCLAVII UE,DIN CAUZA ĂLORA DE NE CONDUC DIN ’89 ÎNCOA,CARE DRACU I-A ALES SĂ-ȘI UMPLE BUZUNARELE PE SEAMA ROMÂNILOR???RUȘINE!!!!

 3. Romi spune

  O nouă dovadă că de 33 de ani țara este condusă de hoți și de bandiți.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.