Eurodeputatul Maria Grapini cere ministrului Bode și președintelui Iohannis să solicite Austriei, la Consiliul informal JAI, să respecte Regulamentul și să voteze aderarea României la Schengen!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Susținătoare ferventă a aderării României la Spațiul Schengen, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în Grupul S&D,  cere ministrului de interne, Lucian Bode, și președintelui Iohannis ca, la Consiliul informal JAI din ianuarie, să solicite Austriei, în baza Regulamentului Schengen, repoziționarea votului și, în consecință, să voteze în martie aderarea României la spațiul Schengen.

“S-a spus că România trebuie să se repoziționeze. Eu cred că Austria trebuie să se repoziționeze pentru că România, la Consiliul informal JAI, nu trebuie decât să se ducă cu Tratatul și cu Regulamentul Schengen și să arate că, până acum, nu s-a mai întâmplat ca un stat membru să încalce un Regulament în funcțiune. Ce mă tem eu însă este că nici ministrul Bode și nici președintele Iohannis, așa cum nici până acum nu au făcut-o, nu vor avea tăria să se ducă și să arate punctual, pe articole, că avem dreptate și să ceară repoziționarea Austriei, pentru că decizia Austriei în privința refuzului aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen nu a avut un temei juridic”, a punctat, în intervenția sa, eurodeputatul Grapini.

Potrivit Mariei Grapini, România, prin diplomația pe care o are, nu va avea tăria să-și ceară drepturile pentru că ”aderarea României la Schengen nu este o favoare acordată României, ci un drept care derivă din Regulamentul Schengen”.

“Eu mă bucur că am făcut în decembrie scrisoarea către Comisia Europeană pentru că acum Comisia Europeană – care este gardianul Tratatelor și care va participa la acest Consiliu JAI informal – trebuie să tragă la răspundere Austria și să o întrebe, punctual, care este argumentul pentru care, nici în martie, să nu voteze aderarea României la Schengen”, a conchis europarlamentarul umanist.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.