Gripa face ravagii în România! INSP anunță primele decese confirmate cu gripă!

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat, joi, primele două decese confirmate cu gripă în actualul sezon.

Gripa a făcut deja primele victime în țara noastră. Este vorba despre două persoane de sex feminin în vârstă de 25 de ani și respectiv 50 de ani, din București.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, tânăra în vârstă de 25 de ani, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3, nu avea alte boli, însă din păcate nu era vaccinată antigripal, iar virusul a fost prea puternic. Nevaccinată era și femeia în vârstă de 50 de ani, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1, care avea condiții medicale preexistente.

Anterior, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că nu va declara epidemie de gripă în România, deşi numărul cazurilor de gripă şi de viroze respiratorii.

„Suntem în stare de alertă epidemică. Vom emite o instrucţiune pentru că declararea epidemiei ne-ar pune într-o situaţie aparte, am genera automat anumite restricţii”, a explicat ministrul Sănătăţii.

„Situaţia nu este dramatică”, a mai spus Alexandru Rafila, care a mai precizat că „nu vrem sa introducem restrictii, ci vrem sa face populatia partener pentru a tine sub control gripa”.

Alexandru Rafila a anunţat că anul acesta sezonul gripal a debutat mult mai repede şi că rata de pozitivare la gripă depăseste cu mult 10%. A ajuns la 37% probe pozitive, a afirmat ministrul.

Cu toate acestea nu va fi declarată epidemie de gripă pentru că ar implica noi restricții, a mai precizat ministrul Sănătăţii. „Este stare de alertă epidemică”, a completat Alexandru Rafila.

De asemenea, Aleandru Rafila a anunţat că se estimează ca vârful să fie atins intre 15 ianuarie – 10 februarie, apoi numarul cazurilor va scadea.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.