ANAF introduce „taxa pe stilul de viață”. Fiscul vrea să aibă un control mai bun asupra veniturilor nedeclarate!

Share:

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe site-ul instituţiei, pentru consultare, un proiect de ordin privind aprobarea metodelor indirecte de stabilire a veniturilor şi a procedurii de aplicare a acestora. Concret, Fiscul vrea să controleze persoanele fizice din România, inclusiv veniturile membrilor familiei.

Fiscul dorește să aibă un control mai bun asupra veniturilor eventual nedeclarate ale persoanelor fizice, astfel că a inventat „taxa pe stilul de viaţă”. Astfel, inspectorii ANAF vor verifica cheltuielile făcute nu doar de persoanele vizate, ci și de membrii familiei contribuabilului!

Practic, toate tranzacțiile derulate de acesta vor fi folosite pentru a face estimări în baza stilului de viață. În documentul ANAF, analizat de avocatnet.ro, se precizează că dintre obiective este „extinderea capacității de analiză la întreaga familie a contribuabilului, inclusiv datele financiare și patrimoniale ale soțului / soției și ale copiilor”.

Astfel, angajaţii de la ANAF vor putea să facă periodic comparații automate între veniturile estimate și veniturile declarate de contribuabili.

Legat de controalele anunţate pentru perioada 2023-2025, ANAF precizează că „verificările ar urma să fie optimizate în așa fel încât să se axeze în special pe contribuabilii cu risc ridicat care au potențialul de a obține venituri mari”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.