Franța și Germania își întăresc prezența militară în Estul Europei. Macron și Scholz anunță exerciții militare în România și Lituania!

Share:

Franța și Germania au anunțat duminică într-o declarație comună că întăresc prezența militară în Estul Europei. Acest lucru presupune și organizarea unor noi exerciții militare în România și Lituania.

Emmanuel Macron și Olaf Scholz s-au întâlnit duminică, la Paris, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea tratatului de reconciliere postbelică între Franţa şi Germania.

Cu această ocazie, cei doi lideri au anunțat printre altele că vor întări securitatea și a capacității de apărare a Uniunii Europene.

„În acest context, cele două țări ale noastre trebuie să contribuie la consolidarea capacității Europei de a se apăra și de a-și promova interesele, inclusiv prin consolidarea culturii strategice europene. Consolidarea capacităților europene de apărare este esențială, de asemenea, pentru a consolida pilonul european în NATO și printr-o cooperare consolidată UE-NATO. Acesta este motivul pentru care Franța și Germania doresc să îmbunătățească colaborarea forțelor armate în Europa. Dorim să aducem mai aproape strategiile noastre de securitate și apărare națională. Vom continua cooperarea pentru a consolida politica de securitate și apărare comună a UE. Vom contribui la consolidarea bazei tehnologice și industriale europene de apărare. Ne propunem, de asemenea, să promovăm consolidarea instrumentelor europene de achiziție de echipamente, în conformitate cu agenda de la Versailles. Cele două țări ale noastre sunt pe deplin angajate în acordul trilateral franco-germano-spaniol privind controlul exporturilor de arme, care este un element cheie al cooperării noastre în domeniul armamentului”, au transmis Emmanuel Macron și Olaf Scholz într-o declarație comună.

Mai mult, Franța și Germania au anunțat consolidarea prezenței militare în estul Europei, dar și efectuarea unor exerciții militare comune în Lituania și România.

„Ne-am consolidat angajamentul și angajamentul pe Flancul Estic atât al Uniunii Europene, cât și al NATO. Pentru a sprijini aliații noștri estici, militarii vor planifica exerciții comune ale Brigăzii franco-germane în Lituania și România. În acest context, subliniem angajamentul nostru de a crește rezistența partenerilor noștri estici, inclusiv prin Facilitatea europeană pentru pace și în cadrul Parteneriatului estic, și sprijinim Ucraina, Moldova și Georgia pe drumul lor european. De asemenea, ne angajăm să îmbunătățim coordonarea protecției infrastructurii critice”, au transmis cei doi lideri.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.