Care au fost opțiunile preferate ale românilor în 2022 în ceea ce privește împrumuturile?

Share:

În anul 2021, împrumuturile private din România au înregistrat cea mai mare creștere din 2007 încoace. Aceste împrumuturi private reprezintă datoriile populației și ale firmelor. O creștere economică bazată pe consum și creditare este o strategie asumată.

Anul 2022 începe însă cu rate bancare crescute, condiții de creditare înăsprite și restricții suplimentare pentru împrumuturile imobiliare. Accesul la creditare a condus însă și la accelerarea ratei inflației, împinsă în ultimele luni la cote record.

Care a fost situația la începutul anului 2022?

Anul 2022 a debutat cu anumite schimbări în politica monetară la nivel mondial. Marile bănci centrale au început, pe rând, să ia măsuri pentru a contracara inflația, iar Banca Națională a României și-a aliniat deciziile pentru același scop.  Limitarea creditării este folosită ca și principal instrument pentru stoparea sau reducerea scumpirilor. Acest lucru se poate obține prin creșterea dobânzilor la care băncile centrale împrumută băncile comerciale. Ulterior băncile comerciale nu vor putea acorda foarte multe credite, ducând la o creștere a ratelor datorată indicilor pe baza cărora se calculează dobânzile. În ceea ce privește creditele imobiliare, anul 2022 aduce unele modificări. Astfel că, dacă o persoană care deține deja cel puțin o locuință va trebui să se supună unui alt set de reguli și costuri bancare atunci când vrea să cumpere o a doua locuință.

Ce preferințe au avut românii în anul 2022?

Bineînțeles că întotdeauna când este vorba despre alegerea unui credit, românii vor merge pe varianta cea mai avantajoasă pentru ei. Însă uneori, cea mai avantajoasă nu este ușor de obținut. Sau dacă este ușor de obținut, nu se pliază chiar pe nevoile tale. În acest mod, trebuie să găsești combinația de caracteristici care să se muleze pe necesitățile tale. Un credit cu buletinul poate fi cea mai bună alegere atunci când ai nevoie de o sumă de bani, rapid, fără foarte multe documente. Instituțiile de creditare non-bancare vin în ajutorul clienților lor cu oferte de nerefuzat. Acest tip de împrumut a fost preferatul românilor în anul 2022, fiind ușor de obținut , iar sumele pe care le poți accesa sunt suficiente pentru anumite cheltuieli neprevăzute. Dinamica pieței monetare este mare în acest an, și nu dă semne că s-ar opri. Schimbări vor fi în permanență, iar până la o stabilizare care să mulțumească toate părțile implicate, atenția tuturor românilor pentru nevoi personale se va îndrepta către instituțiile non-bancare.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.