Volodimir Zelenski a înăsprit pedepsele pentru militarii ucraineni care dezertează sau nu execută ordinele!

Volodimir Zelenski a înăsprit pedepsele pentru militarii ucraineni care dezertează sau nu execută ordinele. Legea a stârnit un val de critici din partea apărătorilor drepturilor omului la adresa președintelui ucrainean.

Președintele Ucrainei a promulgat miercuri legea care înăsprește  pedepsele pentru militarii dezertori sau cei care nu execută ordinele.

Faptele incriminate privesc refuzul de a executa un ordin, ameninţările adresate comandanţilor, dezertarea şi fuga de pe câmpul de luptă, dar şi consumul de alcool, se arată în textul publicat pe website-ul parlamentului ucrainean, care a fost adoptat în decembrie 2022.

Mai mult, noua lege interzice tribunalelor să reducă pedepsele militarilor ucraineni găsiţi vinovaţi.

Astfel, pentru dezertare militarii ucraineni riscă până la 12 ani de închisoare, iar pentru neîndeplinirea ordinelor sau refuzul de a lupa aceștia pot să primească până la 10 ani. Pedeapsa este mai mică pentru cei care își amenință un superior însă și aceștia pot risca până la 7 ani de închisoare.

Legea a fost aspru criticată, încă din momentul în care a fost supusă dezbaterii în parlament, de către apărătorii drepturilor omului, dar şi de mai multe organizaţii care i-au cerut preşedintelui Zelenski să nu o promulge.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.