Programul Noua Casă va continua și în 2023. Bugetul este de 1,5 miliarde de lei!

Plafonul pentru programul Noua Casă 2023 a fost aprobat în şedinţa de Guvern de joi. Este vorba despre un buget similar cu cel de anul trecut, adică 1.5 miliarde lei.

Programul Noua Casă va continua și în 2023. „Este un program de care, până în acest moment, au beneficiat aproximativ 330.000 de tineri şi familii care şi-au achiziţionat un cămin beneficiind de aceste facilităţi şi consider că este un demers pe care Guvernul trebuie să îl gestioneze în continuare”, a afirmat premierul Nicolae ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.

„Este o măsură de sprijin, mai ales pentru tineri, pentru a putea cumpăra o locuinţă în condiţii mai favorizante faţă de condiţiile în care se manifestă pe piaţă”, a spus și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Plafonul pentru programul Noua Casă 2023 este de 1,5 miliarde de lei, dar există posibilitatea de a fi suplimentat, a mai precizat ministrul Finanțelor.

Pentru programul Prima Casă 2023 vor exista două tipuri de plafoane, unul pentru apartamente până la 70.000 euro şi altul pentru apartamente până la 140.000 euro.

În primul caz, pentru creditele de până la 70.000 euro avansul este de doar 5%, adică aproximativ 3.500 euro. Aici sunt incluse locuințele mici precum: garsoniere ori apartament cu două camere, dacă vorbim de orașele mari, însă nu în zone foarte bune, sau nu în blocuri noi, unde de multe ori este depășit acest plafon.

Pentru o locuință de 70.000 de euro, rata lunară va fi de 2.373 de lei, arată calculele finzoom.ro. Iar cum rata trebuie să fie cel mult 45% din salariu, în acest caz este nevoie de un venit minim necesar de 5.273 de lei. Adică de un salariu de peste 5.000 de lei net, pe lună.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.