Ce costuri suplimentare poate cauza o regularizare și de ce e bine să trimiți indexul la timp?
Facturile de gaze naturale și de electricitate estimate pot prezenta diferențe semnificative față de consumul real. Aceste facturi pot fi o surpriză neplacută pentru bugetul nostru, în special atunci când se face regularizarea. Îți spunem în rândurile următoare cum poți evita să plătești în plus.
Astfel, dacă ești interesat de transmitere index gaze, informațiile următoare îți vor fi cu siguranță de folos. Transmiterea indexului autocitit reprezintă drept urmare cea mai bună metodă prin care se pot monitoriza costurile cu facturile de gaze naturale și energie electrică. Astfel, se plătește consumul realizat lunar, nu un consum estimat.
Se poate transmite lunar indexul contorului în perioada specificată de către furnizorul tău (detaliile necesare sunt trecute pe factură), prin intermediul unor canale puse la dispoziție de furnizor (telefonic, prin e-mail sau online). În cazul în care nu a fost efectuată citirea de către operatorul de distribuție acesta este cel care se va lua în considerare.
De ce e recomandată operațiunea de transmitere index gaze în timp util?
Intervalul de transmitere al indexului autocitit este diferit pentru fiecare loc de consum. Acesta se poate transmite doar în perioada activă care, de exemplu, poate fi de aproximativ o saptămână.
Dacă indexul autocitit lipsește atunci vei fi facturat în baza citirilor efectuate de către operatorul de distribuție și între citiri, în baza unei convenții de consum sau în baza unui estimat al operatorului de distribuție. Conform legii, firma de distribuție prin prestatorul contractat în vederea efectuării serviciului de citire are obligația de a citi la maxim 3 luni contorul de energie. În cazul în care nu există o citire a operatorului de distribuție, atunci vei fi facturat conform indexului autocitit sau în baza convenției de consum încheiate împreună cu furnizor. Dacă nu există o astfel de convenție, indexul se va estima în baza istoricului de consum.
Dacă o persoană nu dorește să transmită lunar autocitirea indexului contorului, se pot modifica cantitățile de energie facturate lună de lună, aducându-le cât mai aproape de consum, prin modificare convenției de consum.
Există și cazuri în care furnizorul nu are indexul autocitit, nici o convenție de consum și în această situație este obligat să folosească o estimare bazată pe ultimele citiri sau pe baza perioadei similare a anului trecut. Dacă ești nemulțumit de valoarea facturată, poți contacta furnizorul pentru a reface factura cu valoarea indexului real.