Alarmant: Șoferii care au mașini pe motorină s-ar putea confrunta cu o penurie și o creștere a prețurilor la combustibil!

Șoferii care au mașini pe motorină s-ar putea confrunta cu o penurie și o creștere a prețurilor la combustibil: Importurile de carburanți din Rusia, interzise de duminică.

Motorina s-a ieftinit joi cu circa 5 bani pe litru, iar prețurile practicate de stațiile de carburanți din București și din țară, astăzi, 2 februarie 2023, pot fi verificate online de șoferi pe Monitorul Preţurilor. Cu toate acestea, situaşia se poate schimba radical în zilele următoare.

Importurile de carburanți din Rusia vor fi interzise de duminică, 5 februarie, de Europa, și pot apărea crize de aprovizionare, iar scumpirea motorinei este inevitabilă. Blocul comunitar își extinde embargoul asupra livrărilor rusești de motorină și benzină, după două luni de când Uniunea Europeană a interzis majoritatea importurilor de țiței din Rusia.

Acest pas nu este deloc lipsit de riscuri pentru transportatorii din Europa, dar și pentru cei aproximativ 40% dintre posesorii de autoturisme, care s-ar putea confrunta cu o penurie și o creștere a prețurilor la motorină, potrivit unei analize realizate de The New York Times.

„Chiar dacă embargoul asupra țițeiului rusesc, demarat în 5 decembrie 2022, a produs puține perturbări, există temeri că interzicerea produselor rafinate precum motorina ar putea să nu fie atât de lină. Prețurile livrărilor la termen pe piața europeană au crescut deja”, arată publicația americană.

Rusia a furnizat aproximativ jumătate din importurile de motorină ale Europei anul trecut, volume care greu pot fi înlocuite rapid, iar în ultimele săptămâni rafinăriile europene și-au pregătit rezerve pentru acest moment.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.