Începe, la Kiev, summitul UE-Ucraina

Vineri, la Kiev, începe summitul dintre Uniunea Europeană şi Ucraina, în calitatea sa de ţară candidată la aderarea la blocul comunitar. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că merită să înceapă negocierile chiar din acest an, dar procesul de integrare ar putea dura decenii, în opinia unor lideri europeni. 

Chiar şi aşa, Ucraina va primi susţinere substanţială din partea Uniunii Europene, mai ales în contextul invaziei ruse de acum aproape un an, potrivit RRA.

La summit participă, printre alţii, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta a sosit la Kiev încă de joi și a declarat că „că UE este alături de Ucraina mai ferm ca niciodată”, iar rolul întâlnirii este de „a ne aprofunda și mai mult sprijinul și cooperarea”, a scris von der Leyen, pe Twitter.

Premierul ucrainean Denis Şmigal a anunțat că țara sa are un „obiectiv ambiţios” de a adera la UE în doi ani. Și președintele Volodimir Zelenski a declarat joi Ucraina „merită să înceapă discuţiile pentru aderarea la UE anul acesta”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.