Eurodeputatul Maria Grapini a organizat, la PE, Conferința ,,Cultura, o punte între națiuni”: Prin cultură putem să ne cunoaștem mai bine ca națiuni, să ne înțelegem și să apărăm Pacea!

 

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

 

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, a organizat marți, 7 februarie, la Parlamentul European, Conferința ,,Cultura, o punte între națiuni’’.

În prima parte a evenimentului, au vorbit eurodeputatul Maria Grapini (gazda evenimentului), președintele Grupului S&D din PE, Iratxe Garcia Perez (prezentare video), vicepreședintele grupului S&D, Pedro Silva Pereira, Lauriane Bertrand (membru-cabinetul comisarului pentru Inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel), secretarul de stat din Ministerul Culturii din România, András István Demeter, vicepreședintele comisiei CULT din PE, Victor Negrescu, Iulia Matei – Ambasador al Reprezentanței Permanente a României la UE, Marcel Ștefan Sima – ministru-consilier-Ambasada României în Regatul Belgiei și Hannes Heide, europarlamentar Comisia CULT.

La conferința organizată de Maria Grapini pe tema culturii, au fost prezenți și europarlamentarii români Daniel Buda, Vlad-Marius Botoș, Victor Negrescu și Iuliu Winkler.

În panelul II, a avut loc lansarea cărții „ Calendar Timișorean – File din Istoria Orașului”, scrisă de jurnalistul timișorean Zoltan Kovacs.

Gândită ca un calendar, cartea prezintă evenimente care au avut loc în fiecare zi a anului, de-a lungul istoriei. Cuprinde date și fapte, personalități marcante, evenimente cheie, administrații, arhitectură și tradiții.

Prezentarea și analiza cărții au fost făcute de reputatul istoric prof. univ. Adrian Mihai Cioroianu – manager al Bibliotecii Naţionale a României, fost ministru al Afacerilor Externe al României și ambasador al României la UNESCO.

Conferința ,,Cultura, o punte între națiuni’’ s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, prezentând concluziile evenimentului.

“Totdeauna am crezut că prin cultură putem să ne cunoaștem mai bine ca națiuni, să ne înțelegem și să apărăm Pacea. Când am decis sa fac acest eveniment, m-am gândit la contextul geopolitic actual, în care este bine să punem mai mult accent pe cultură și respect între popoare și, în același timp, la orasul în care trăiesc – Timișoara, care este Capitală Culturală europeană în 2023!

Prezența la eveniment a reprezentanților Ministerului Culturii din România, a celor două Ambasade ale României la Bruxelles, a Reprezentanței Comisarului pentru cultură, precum și a Vicepreședintelui PE, a Comisiei de cultură a PE, a românilor care trăiesc în Belgia, artiști, oameni de cultură, istoricul Adrian Cioroianu, mă face să cred că a fost o acțiune de succes care m-a făcut să fiu, încă o dată, mândră că sunt româncă.

Lansarea cărții „Calendar Timișorean – File din Istoria Orașului” a jurnalistului Zoltan Kovacs din Timișoara, care cuprinde 365 de file din istoria Timisoarei, s-a bucurat de apreciere și de succes”, a precizat, la finalul conferinței, Maria Grapini.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.