Tupeu fără limite al cancelarului austriac. Karl Nehammer amenință că blochează Consiliul European

Austria trece la un alt nivel după blocarea României la Schengen. Cancelarul Karl Nehammer adoptă modelul Viktor Orban în Uniunea Europeană. Supărat că nu a primit finanțare pentru gardurile de la graniță împotriva migranților ilegali, acesta amenință că blochează Consiliul European care începe joi la Bruxelles. 

Cancelarul austriac Karl Nehammer a amenințat că va bloca declarația finală comună a șefilor de stat și de guvern UE la summitul lor de săptămâna aceasta, dacă nu se ajunge la acorduri concrete cu privire la problemele migrației.

Nehammer a anunțat că va bloca declarația de la Bruxelles acest lucru într-un interviu acordat miercuri cotidianului german Die Welt, cu o zi înainte de Consiliul European.

Pentru România sunt momente cruciale legate de pașii pentru aderarea la Spațiul Schengen. Președintele Klaus Iohannis va sta față în față cu Karl Nehammer, la Bruxelles, joi si vineri.

Austria nu este singurul stat ce reclamă politica migrației la nivelul UE. Și alte șapte țări reclamă puține progrese în limitarea migrației ilegale. Mai multe state fac presiuni pentru progrese concrete în consultările din perioada premergătoare summitului UE pentru a reduce migrația ilegală, care a crescut din nou brusc în ultimul an. Nehammer a spus că șefii de stat și de guvern din Danemarca, Estonia, Lituania, Letonia, Malta, Grecia și Slovacia au semnat și ei o scrisoare în acest sens.

„Sistemul de azil nu funcționează”, spune cancelarul Karl Nehammer, în interviul din Die Welt și anunță că va bloca declarația finală a summit-ului dacă nu va fi exista o altă cale.

Înaintea summitului care începe joi, opt șapte state membre ale Uniunii Europene (Austria, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Grecia, Malta, Slovacia) i-au trimis o scrisoare preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, cerându-le măsuri mai ferme împotriva migraţiei ilegale, transmite dpa, potrivit agerpres.ro.

Cancelarul Karl Nehammer (ÖVP) a amenințat că va bloca declarația finală comună a șefilor de stat și de guvern UE la summitul lor de săptămâna aceasta, dacă nu se ajunge la acorduri concrete cu privire la problemele migrației.

„Vorbele goale nu sunt de ajuns. Ceea ce este necesar în sfârșit este un angajament clar și fără echivoc pentru consolidarea protecției frontierelor externe a UE și pentru utilizarea resurselor financiare adecvate din bugetul UE pentru acest scop”, a cerut Nehammer în interviul publicat miercuri.

„Ar trebui făcuți pași concreți. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Austria nu va putea susține declarația finală a summitului UE”, a mai avertizat Nehammer.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.