Bilanțul negru al cutremurelor din Turcia și Siria a depășit 41.000 de morți!

Nouă supravieţuitori au fost salvaţi marţi de sub dărâmături, la mai bine de o săptămână de la cutremurul masiv care a lovit Turcia şi Siria. Din păcate, bilanțul deceselor este tot în creștere, acesta depășit 41.000 oameni morți. 

„Ne confruntăm cu unul dintre cele mai mari dezastre naturale nu doar din ţara noastră, ci şi din istoria omenirii”, a declarat preşedintele Recep Erdogan într-un discurs transmis la televiziune.

Seismul de magnitudine 7,8 care s-a produs în zorii zilei de 6 februarie a devastat oraşele din ambele ţări, lăsând mulţi supravieţuitori fără adăpost, expuşi unor temperaturi scăzute de iarnă. În aceste condiţii, intervenţiile încep să se concentreze pe ajutarea celor care au scăpat cu viaţă, cărora trebuie să li se asigure hrană şi adopost.

Printre persoanele salvate marţi se numără doi fraţi, în vârstă de 17 şi 21 de ani, scoşi dintr-un bloc de apartamente din provincia Kahramanmaras, precum şi un bărbat şi o tânără, ambii din Siria, salvaţi la Antakya după mai bine de 200 de ore petrecute sub dărâmături. S-ar putea să mai fie şi alte persoane în viaţă care să fie găsite, a declarat un salvator.

Mulţi sirieni care au găsit un refugiu în Gaziantep din cauza războiului de acasă, au rămas acum fără adăpost în urma cutremurului. Folosesc folii de plastic, pături şi cartoane pentru a-şi improviza corturi în locurile de joacă.

„Nevoile sunt uriaşe, crescând de la o oră la alta”, a declarat Hans Henri P. Kluge, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Europa. „Aproximativ 26 de milioane de persoane din ambele ţări au nevoie de asistenţă umanitară”, a precizat oficialul. „Există, de asemenea, preocupări tot mai mari cu privire la problemele de sănătate ce pot apărea din cauza vremii reci, a igienei precare, a condiţiilor de salubritate şi a riscului de răspândire a bolilor infecţioase, persoanele vulnerabile fiind deosebit de expuse”, a spus reprezentantul OMS.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.