Infecțiile dinților pot cauza abcese pe creier
Prezența în cavitatea orală a unor bacterii care cauzează infecții dentare poate reprezenta un factor favorizant al apariției abceselor pe creier, afecțiune cu o rată de morbiditate extrem de ridicată. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică cum s-a ajuns la această concluzie și ce putem face pentru a rămâne sănătoși.
„Un studiu recent publicat de Journal of Dentistry a analizat corelația dintre abcesele cerebrale și bacteriile intraorale. Deși abcesele cerebrale sunt relativ rare, rata de morbiditate este foarte mare în cazul acestora. Studiul realizat pe un număr de 87 de pacienți internați cu acest diagnostic a analizat lichidul recoltat de la nivelul abceselor cerebrale, unde au fost descoperite bacterii tipice florei patogene orale la nivelul mostrelor recoltate”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Dezechilibrul florei orale poate cauza infarct
„Ulterior, s-a studiat legătura dintre tulburările microbiomului, al florei bacteriene orale, și bolile cardiovasculare și neurologice. Cercetătorii au descoperit că, de ce mai multe ori, tulburarea acestui echilibru al florei bacteriene din interiorul cavității orale poate duce la hipertensiune arterială și chiar infarct”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.
Bacteria orală care afectează plămânii, ficatul și creierul
„Au fost, de asemenea, întâlnite populații de Streptococcus anginosus, o bacterie din sfera orală, care, în multe cazuri, poate conduce la faringită, bacteriemie și infecții ale organelor interne cum ar fi plămânii, ficatul și creierul”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Concluzia medicului
„Deși nu s-a găsit încă o explicație clară pentru raportul de cauzalitate între infecțiile dentare și abcesele de la nivelul creierului, este, în acest moment, clar că o legătură există. Asta înseamnă că, pentru a îndepărta pericolul declanșării unor afecțiuni conexe, este important să evităm apariția infecțiilor din cavitatea orală. Prevenția ține dincolo de spălarea dinților de două ori pe zi și de folosirea dușului bucal pentru curățarea spațiilor interdentare. Este important ca medicul stomatolog să vadă periodic situația dinților și a gingiilor noastre pentru a descoperi, în faze cât mai incipiente, eventuale modificări ce necesită tratament în cabinet. Chiar înainte de a apărea orice simptomatologie. Altfel, infecțiile apărute vor putea cauza apariția altor complicații de ordin medical în afara cavității orale”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.