Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, critică lipsa de transparență a Comisiei Europene, în privința planului de achiziții comune de armament!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

În calitate de raportor de aviz al Comisiei pentru control bugetar, cu privire la propunerea de regulament de instituire a Legii privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții publice în comun, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, critică dur lipsa de transparență a Comisiei Europene!

Potrivit eurodeputatului Grapini, săptămâna trecută, în plenara de la Strasbourg, atât președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cât și mai mulți eurodeputați, au cerut un plan de achiziții comune de armament care să ajute Ucraina.

Concret, Maria Grapini susține un asemenea plan de fabricație și achiziție comună de armament, cu condiția să fie unul transparent.

”Așa cum am spus și în plenara de la Strasbourg, să nu pățim ca, de exemplu, la achizițiile de vaccinuri, când președinta Ursula von der Leyen și Comisia Europeană au fost date în judecată de o publicație americană, pe motiv că au refuzat să dea publicității conversația pe tema contractelor Pfizer. Noi, eurodeputații, chiar eu, care sunt în comisia de control bugetar, am cerut de nenumărate ori acces la aceste contracte dar nu am fost lăsați să le vedem!”, a tras un semnal de alarmă europarlamentarul umanist.

De asemenea, eurodeputatul PUSL a punctat faptul că a taxat, în cadrul unei interpelări făcute vicepreședintei Comisiei Europene pentru valori și transparență, Vera Jourova, -“comisar care susținea, în discursurile sale, că ține foarte tare la respectarea statului de drept și care îi critica foarte tare pe români și România”- lipsa de reacție a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, față de înființarea unui organism de integritate la nivel european.

„Deși, la preluarea mandatului, s-a angajat să creeze un organism de integritate care să verifice ce fac înalții funcționari europeni, comisari, eurodeputați etc, nu a făcut nimic în acest sens. Poate că, planând deasupra dumneaei conflictul de interese, s-a oprit. Știu foarte bine, din producție, că este mai bine să faci în comun o achiziție pentru că te costă mai puțin dar problema este că trebuie să o faci cinstit, corect, transparent și să nu ajungem la concluzia, după, că achiziția comună ne costă mai mult decât dacă am fi cumpărat-o singuri!”, a conchis Maria Grapini.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.