Proiect de lege care va salva vieți, inițiat de Sebastian Burduja, adoptat de Camera Deputaților, for decizional

Plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, a adoptat astăzi în unanimitate proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii apelor nr.107/1996, o inițiativă a deputatului Sebastian Burduja, prin care se introduce obligativitatea marcării corespunzătoare a lucrărilor de excavare în albiile râurilor cu instalarea de panouri de avertizare și împrejmuirea ariei, supravegherii cu video-audio și pază, precum și semnalizării corespunzătoare a riscului modificării adâncimii în timpul și ulterior lucrărilor.

Proiectul de lege a fost inițiat anul trecut de Sebastian Burduja, după ce presa a scris despre pericolul lucrărilor de excavare în albiile râurilor care nu erau marcate corespunzător și după discuții cu specialiști în domeniu, care au semnalat că acest gen de lucrări provoacă gropi adânci și, implicit, curenți foarte periculoși.

„O scăpare legislativă înseamnă vieți pierdute. La fel cum un proiect legislativ simplu înseamnă vieți salvate. Vedem constant știri tragice despre copii sau adulți care își pierd viața în zona de excavare nesemnalizate, pentru ca legea nu prevedea obligativitatea marcajelor. Am modificat acest lucru și am instituit o serie de sancțiuni prin acest proiect de lege adoptat astăzi. Le mulțumesc tuturor colegilor parlamentari care au semnat și votat inițiativa legislativă. Votul unanim este un semn de normalitate și răspundere în fața oamenilor pe care îi reprezentăm, dincolo de nuanțele politice”, a declarat Sebastian Burduja.

Zeci de copii au murit în ultimii ani, înecați în râuri sau lacuri din zona unor balastiere (sursa date – în comentarii). Legea apelor 107/1996, înainte de această modificare, nu  prevedea montarea de avertismente de către firmele care derulează lucrări.

Legea instituie noi obligații pentru proprietarii și administratorii de balastiere care efectuează excavații de a monta panouri de avertizare, a împrejmui zona și a o supraveghea audio-video. Neîndeplinirea prevederilor se sancționează contravențional, cu amenzi între 25.000 lei și 40.000 lei, pentru persoane juridice, şi între 7.000 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice.

Proiectul legislativ este disponibil aici: https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=20253

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.