Eurodeputatul Maria Grapini taxează dur declarațiile lui Klaus Iohannis pe tema Canalului Bâstroe: Pot declara, fără teamă că greșesc, că România nu are președinte!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Recentele declarații ale președintelui Iohannis în privința scandalului legat de Canalul Bâstroe, prin care acesta le-a recomandat politicienilor de la București să nu se mai inflameze pe marginea acestui subiect și să se ocupe de alte teme pentru că, în acest moment, ucrainenii trebuie sprijiniți, nu certați, a generat revolta europarlamentarului PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D.
Enumerând eșecurile diplomației de la București și, implicit, ale președintelui Iohannis, cel care conduce politica externă a României, printre care aderarea României la Spațiul Schengen, proiectul de lege care umilește minoritatea română din Ucraina și, acum, reacția șocantă a acestuia, chiar complice, pe tema Canalului Bâstroe, eurodeputatul Grapini precizează, în cadrul unui punct de vedere tranșant că, în aceste condiții, România „nu are președinte!”.
Vă prezentăm, în continuare, punctul de vedere al europarlamentarului PUSL față de luările de poziție (inadmisibile) ale președintelui Iohannis pe tema Canalului Bâstroe.
“Domnule Președinte, treziți-vă!
Am citit, cu stupoare, declarația Președintelui României pe tema canalului Bâstroe și cred că pot declara, fără teamă că greșesc, că România nu are președinte!
După ce, în două mandate, nu a reușit altceva decât să lase “un stat eșuat”- conform spuselor domniei sale – după ce și-a pus mereu “ guvernul meu”, după ce a eșuat în a duce țara în Schengen dar, în același timp, ne îndemna pe un ton superior să nu ne supărăm pe Austria, după ce a lăsat,de izbeliște românii din Ucraina, în stilul care i-a consacrat mandatele, președintele Iohannis a “uitat” să discute cu omologul său și să ceară, tranșant, respectarea drepturilor minorităților. Mai mult, acum ne îndeamnă să nu supărăm Ucraina chiar dacă, de ani de zile, prin acțiunea acesteia la proiectul de a face navigabil canalul Bâstroe, încalcă șapte regulamente și convenții internationale, chiar dacă Ucraina, prin conducerea ei, “a uitat”, la rândul său, să notifice România atunci când intenționa să intervină cu diferite lucrări la Canalul Bâstroe și chiar dacă Delta Dunarii, deși este rezervație UNESCO, este astăzi în pericol în urma lucrărilor Ucrainei la Canalul Bâstroe!!
Până unde mai poate merge neputința și, poate, reaua-credință a politicii externe a României, sub bagheta președintelui Iohannis?
Am deschis larg portile populației refugiate din Ucraina și este normal să ajutăm… Suntem țara care încă acordă ajutoare în bani ucrainenilor care au rămas în România, am discriminat fermierii români lăsând să intre cereale din Ucraina – fără taxe vamale și fără analize fitosanitare – care ar fi trebuit doar să tranziteze țara. Cu toate acestea, cantități semnificative de cereale au rămas în România. În tot acest timp, Președintele Ucrainei și guvernul său ignoră, sfidător, toate regulamentele internaționale si fac ce vor în raport cu România! Este inadmisibil!”.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.