Aerul uscat din încăpere, pericol pentru sănătate

Aerul din încăperea unde ne desfășurăm marea majoritatea timpului este extrem de important. Un studiu recent realizat de cercetătorii americani arată că bolile virale se transmit mai ușor în medii mai uscate.

Cercetătorii de la Universitatea Colorado din Boulder ar putea dezvălui în curând de ce oamenii tind să se îmbolnăvească mai des de boli virale transmise în aer în medii mai uscate.

De-a lungul timpului, oamenii de știință au tras numeroase semnale de alarmă în ceea ce privește umiditatea din aer, care ne influențează direct starea de sănătate. Mai exact, un aer uscat poate cauza înfundarea nasului sau alte probleme mai grave de respirație și un disconfort permanent.

Un studiu recent publicat în decembrie în PNAS-Nexus, arată că particulele din aer care poartă un coronavirus de mamifer în strânsă legătură cu virusul care provoacă COVID-19 rămân infecțioase de două ori mai mult timp în aer mai uscat, în parte pentru că saliva emisă cu ele servește ca un protector și formează o barieră în jurul virusului, în special la niveluri scăzute de umiditate, conform Medical Xpress.

Cercetătorii americani au precizat că studiul are implicații majore nu numai pentru actuala pandemie de COVID-19, ci și pentru toate bolile infecțioase transmise de virusurile legate de salivă. De asemenea, aceștia atrag atenția cât de important este ca aerul din interior să fie filtrat și venilat, pentru a nu se permite răspândirea bolilor transmise prin aer, în special în spațiile închise uscate, cum ar fi cabinele de avion și în timpul lunilor de iarnă, atunci când este umezeală în casele prea încălzite.

„Fizica aerului din clădirile noastre și clima în care trăim afectează lucrurile care ne pot îmbolnăvi. Acum avem indicii despre cât timp pot rămâne coronavirusurile precum cel care provoacă COVID-19 în aer”, a spus Mark Hernandez, autor principal și profesor de inginerie civilă și de mediu S. J. Archuleta.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.