Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, susține că noul indice folosit pentru credite imobiliare, IRCC, va duce la o creștere a ratelor!

BNR nu are vești prea bune pentru românii care au rate la bănci. Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, estimează că IRCC, noul indice, folosit pentru creditele imobiliare din ultimii patru ani, va atinge vârful în aprilie, iar acest lucru va aduce automat o creștere a ratelor.

Analiștii BNR spun că IRCC ar putea depăși ROBOR, vechiul indice, pe baza căruia se calculează dobânzile la creditele mai vechi de aprilie 2019, care miercuri a scăzut la 6,95%.

IRCC este în acest moment, 5,71%, față de 4,06% în decembrie anul trecut. Cu toate acestea, după maximul atins în luna octombrie, de 8,21%, indicele ROBOR la trei luni este în scădere. Acesta a ajuns în prezent la 6,95% pe an, iar acest lucru înseamnă că în următoarea perioadă ratele românilor care au credite în lei vor fi mai mici.

Din păcate, reprezentanții BNR, nu au vești bune pentru românii care au rate calculate în funcție de IRCC, pentru că noul indice va atinge vârful în luna aprilie.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, estimează că următorul nivel al IRCC va fi de puțin peste 6% și spune că ratele la credite nu vor scădea prea curând.

„IRCC-ul este de fapt un ROBOR pe termen scurt cu o întârziere de 6 luni. Va fi probabil la vârf la următoarea scadență care începe pe 1 aprilie, va fi undeva la 6,02, asta nu înseamnă că vor coborî dobânzile rapid la 1% așa cum a fost acum 3 ani. E imposibil, nu că nu ne dorim”, a declarat Dan Suciu la Europa FM.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.