Prima campanie națională de conștientizare dedicată Bolii Cronice de Rinichi, lansată!

Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Ministerul Sănătății au lansat prima campanie națională de informare și conștientizare dedicată Bolii Cronice de Rinichi (BCR). Evenimentul a avut loc, joi, 9 martie, marcând astfel Ziua Mondială a Rinichiului. Inițiativa vine în contextul prioritizării sănătății rinichilor la nivelul sistemului de sănătate din România, atât în rândul categoriilor cu risc crescut de a dezvolta BCR (pacienți cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli cardiovasculare), cât și în rândul populației generale.

Mesajul comunității științifice și al autorităților atrage atenția asupra principalilor factori de risc pentru boala cronică de rinichi, precum și asupra importanței evaluării constante a stării de sănătate a rinichilor în cabinetul medicului de familie: “Bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul sunt frecvente și pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!”.

„Boala cronică de rinichi afectează mai bine de 10% din populația României, fiind asociată frecvent cu boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și diabet zaharat. Diagnosticul vine cel mai adesea în stadii avansate, atunci când evoluția bolii este imposibil de încetinit. Concret, doar 1 din 10 persoane cu Boală Cronică de Rinichi este diagnosticată în stadii incipiente, când se poate interveni pentru încetinirea progresiei afecțiunii și reducerea riscului prematur de deces de cauză cardiovasculară și renală. Ministerul Sănătății și-a propus să schimbe această realitate pentru Boala Cronică de Rinichi, prioritizând depistarea precoce a bolii. Urmărim creșterea accesului la diagnosticarea gratuită a bolii precum si la evaluarea riscului asociat Bolii Cronice de Rinichi, la nivelul medicului de familie, prin decontarea celor două analize recomandate de ghidurile clinice internaționale – rata de filtarare glomerulară estimată și raportul albumină-creatinină urinară. În același timp, inițiem, alături de comunitatea medicală, un amplu demers de informare și conștientizare pentru Boala Cronică de Rinichi și factorii de risc asociați”, a declarat prof. univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.