Furnizorii de energie, sub lupa ANRE: Eșalonarea la plată a sumelor datorate de către client, în cazul emiterii facturii cu întârziere, obligatorie!

ANRE a decis noi reguli pe care furnizorii de energie care emit facturi cu întarziere vor trebui să le respecte. Mai exact, șefii ANRE îi obligă să accepte eșalonarea la plată a sumelor datorate de către client, în cazul emiterii facturii cu întârziere, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare, nu pe maximum șase luni. Există şi alte modificări importante.

ANRE a elaborat un Ordin pentru modificarea şi completarea dispoziţiilor legale privind informarea clienţilor finali de energie electrică şi gaze naturale, care aduce îmbunătăţiri cadrului de reglementare pentru desfăşurarea activităţii de furnizare a gazelor naturale.

Proiectul de Ordin propune modificarea şi completarea unor prevederi deja existente, dar şi introducerea unor prevederi noi, printre care simplificarea conţinutului minim al tuturor facturilor de gaze naturale, respectiv a informaţiilor obligatorii a fi incluse de către furnizor în acestea.

Ziua de 1 aprilie vine cu o serie de schimbări importante privind facturile la energie electrică din România și asta nu este o păcăleală, în condițiile în care aproximativ nouă milioane de români sunt vizați direct de noile propuneri făcute de ANRE. Astfel, acestea vor fi la fel pentru toată lumea, apărând practic un nou model de factură care îl copiază de fapt pe cel vechi, dinainte de liberalizarea pieței de energie electrică.

Lucrurile par puțin complicate și întortocheate, dar menirea noilor modificări vine în sprijinul consumatorilor de energie electrică din România. Practic, de la începutul lunii aprilie, toate facturile la energie electrică ce vor fi emise pentru clienții casnici, indiferent de furnizor, vor respecta un format unic la nivel național.

Noul regulament de furnizare a energiei electrice a intrat deja în vigoare, fiind publicat în Monitorul Oficial, iar asta instituie pentru toți furnizorii clienților casnici din România, indiferent de tipul de contract, obligația de a emite factura pe același tip de format pentru a fi mai bine înțeleasă de publicul larg.

În acest sens, toate facturile la energie electrică vor fi emise pe formatul celei de serviciu universal lucru care va face ca toți cei nouă milioane de consumatori casnici de energie electrică să primească toate facturile la curent care vor fi emise pentru consumul de după 1 aprilie să arate la fel.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.