Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, sprijină meșteșugarii și artizanatul
Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, a depus la comisia IMCO (Piață Internă și Protecția Consumatorilor), comisie în care deține și funcția de vicepreședinte, un proiect pilot, cu un buget de 980.000 de euro, pentru promovarea produselor meșteșugărești și susținerea meșteșugarilor.
Potrivit eurodeputatului Grapini, membru în grupul S&D, este necesar să avem un proiect pilot pentru meșteșugari și produsele meșteșugărești cu indicație geografică protejată deoarece se pierd din ce în ce mai multe produsele tradiționale din UE, în contextul în care tot mai multe produse din țări terțe ajung în piața internă a UE.
De aceea, susține Maria Grapini în motivarea acestui proiect pilot, este important ca acei meșteșugari care încă mai produc diverse produse meșteșugărești din diferite zone și regiuni europene cu specific tradițional să fie încurajați și susținuți.
Totodată, europarlamentarul PUSL punctează faptul că produsele meșteșugărești sunt un simbol al valorilor europene însă, în același timp, ele pot aduce beneficii economiei rurale sau regionale.
Produsele meșteșugărești joacă un rol important în dezvoltarea turismului regional și local, de aceea este necesar să avem un proiect pilot care să sprijine meșteșugarii în achiziționarea materialelor necesare și în procesul de creare a produselor tradiționale meșteșugărești, ceea ce implicit va atrage turiști în zonele respective și va produce creștere economică, se mai arată în proiectul depus de eurodeputatul PUSL.
De asemenea, promovarea produselor meșteșugărești contribuie la conservarea valorilor europene dar, în același timp, la crearea de locuri de muncă, dezvoltarea societăților și atragerea investițiilor. Mai mult, acest proiect pilot va oferi stimulente meșteșugarilor pentru a-i încuraja să ducă mai departe tradiția și să continue să fabrice produse cu indicație geografică protejată.
Nu în ultimul rând, Maria Grapini menționează că proiectul pilot va determina și tinerii meșteșugari să se lanseze și să înceapă să creeze produse tradiționale și va crea noi oportunități pentru a colabora și cu alți meșteșugari din alte regiuni ale UE, dar va duce și la creșterea coeziunii sociale și la dezvoltarea zonelor mai sărace din UE.