Evaziunea fiscală cu autoturisme de lux importate în România, în vizorul ANAF!

ANAF a pus ochii pe evaziunea fiscală cu autoturisme de lux importate în România. Este vorba de sistemul prin care bolizii ajung la clienți din țară fără a se plăti TVA și taxa de import, operațiunile fiind mascate prin diverse artificii fiscale. Într-o singură zi, zeci de altfel de autoturisme au fost imobilizate în vămi, până la lămurirea situației lor.

Într-o singură zi, în 16 martie, inspectorii au verificat 37 de autovehicule cu numere temporare din alte state și 67 de platforme și trailere de transport autoturisme rulate, în punctele de trecere a frontierei din Nădlac, Vărșand, Turnu și Cenad.

În urma controlului, au fost identificate și indisponibilizate 78 autoturisme de lux rulate, care aparent tranzitau România către Bulgaria, sau erau refacturate de firme interpuse de tip „fantomă” din Slovacia, Italia sau Ungaria, a transmis ANAF.

”Pentru prevenirea riscului fiscal al descărcării și valorificării acestora s-au verificat atât furnizorii și beneficiarii reali, cât și traseul transportului, iar transportatorii au fost înștiințați că trebuie să descarce în România doar în prezența inspectorilor antifraudă fiscală. Datele din analiza de risc fiscal referitoare la firmele implicate în fraudarea TVA provin din schimbul de date ANAF-RAR și Eurofisc, din platformele de anunțuri online și din petiții sau sesizări”, anunță ANAF.

În contextul intensificării verificărilor comerțului cu autoturisme de lux rulate, în România au fost identificate 78 de firme din alte state membre UE interpuse în achiziții intracomunitare de autoturisme rulate (în valoare de 80 milioane de euro), care au prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 16 milioane de euro.

”ANAF recomandă analizarea cu atenție a acestor achiziții, având  în vedere că  tranzacțiile utilizează firme interpuse din Bulgaria și Slovacia pentru refacturarea autoturismelor, 95% dintre ele fiind de tip „fantomă”.

Astfel, se previne pierderea sumelor plătite la achiziționarea de autoturisme de lux rulate provenite din Germania și Franța, prin intermediul platformelor de vânzare online”, se mai precizează în comunicat.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.