Maria Grapini a organizat, vineri, o importantă conferință la Timișoara. Identificarea și rezolvarea problemelor cu care se confruntă IMM-urile și fermierii, prioritatea eurodeputatului PUSL!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Susținătoare, în toate intervențiile din PE și nu numai, a intereselor IMM-urilor din România, dar și a fermierilor autohtoni, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a organizat, vineri, la Timișoara, conferința intitulată “Principalele obstacole pentru IMM-uri și fermieri. Soluții!”.
La eveniment, au participat deputatul Gheorghe Nacov, inspectorul șef al ITM Timiș, Pavel Kasai, directorul Asociației “Grupul de Acțiune Locală Timișoara” (GAL), Tiuc Cătălin, directorul Vămii Timișoara, Cianca Daniel, experți consultanți fonduri europene, oameni de afaceri și fermieri din Timiș.
Scopul conferinței a fost, potrivit eurodeputatului Grapini, transmiterea de informatii legate de posibilitățile de finanțare europeană, dar si identificarea celor mai complicate probleme cu care se confruntă IMM-urile si fermierii.
Cu această ocazie, europarlamentarul PUSL a prezentat mai multe inițiative legislative ale umaniștilor, dar și importanta inițiativă cetățenească privind confiscarea averilor ilicite.
În urma dezbaterilor din cadrul conferinței, s-au desprins mai multe probleme și propuneri printre care: problema forței de muncă, calitatea forței de muncă, deficitul fortei de muncă și nesiguranța angajatorilor privind păstrarea angajaților pe termen lung; lipsa de comunicare și informare între administrația publică centrală, locală și întreprinzători; întârzierea începerii programelor de finanțare europeană pentru fermieri și IMM-uri, dar și intrarea în piață a produselor contrafăcute, cu prețuri de dumping.
Nu în ultimul rând, au fost abordate și alte aspecte importante precum presiunea creată pe producătorii agricoli români, în urma intrării cerealelor din Ucraina, cu prețuri mai mici datorită scutirii de taxe vamale, dar și identificarea unor soluții concrete în contextul posibilităților de finantare reduse ale IMM-urilor ca urmare a dobânzilor prea mari la bănci.
“Mulțumesc tuturor participanților prezenți. Ca și concluzie, pot spune că este nevoie de o mai bună comunicare între autorități și mediul privat în contextul în care, din păcate, acest parteneriat nu funcționează.
În cadrul conferinței, s-a vorbit despre necesitatea unei modificări legislative privind relația angajat – angajator, în prezent angajatorii neavând siguranța angajărilor pe termen lung.
Mă bucură faptul că au fost foarte apreciate inițiativele deputaților umanisti legate de fondurile de locuințe pentru tineri, prioritate pentru produsele alimentare românești în distribuția în școli, spitale, centre de copii etc, integrarea pensionarilor în piața muncii, modificarea codului fiscal astfel încât statul să aibă aceleasi obligații ca și cetățeanul/întreprinzătorul, și anume, să plăteasca datoriile în maximum 30 de zile și să nu mai blocheze conturile presupușilor debitori fără preaviz, chiar și în cazul unor sume mici. O altă concluzie a dezbaterii a fost cea legată de viteza prea mică cu care acționează instituțile statului și riscurile luării unor decizii fără consultare, care se dovedesc a fi neadecvate”, a punctat, la finalul conferinței, Maria Grapini.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.