Previziuni îngrijorătoare din partea Băncii Mondiale: Economia mondială ar putea înregistra un declin major și în 2023!

Previziuni economice sumbre vin și din partea Băncii Mondiale după avertismentul Fondului Monetar Internațional. Experții avertizează că economia mondială va înregistra un declin major după 30 de ani de creștere constantă dacă nu sunt luate măsurile potrivite.

Banca Mondială avertizează că în lipsa unor politici curajoase potenţialul de creştere a economiei mondiale va scădea. Semnalul major din partea BM vine la doar o zi de la avertismentul FMI. Durectorul general al FMI a anunțat că 2023 va fi un alt an provocator, în care creşterea economiei globale va încetini sub 3% din cauza cicatricilor cauzate de pandemie, războiului din Ucraina şi înăspririi politicilor monetare. Chiar şi cu o perspectivă mai bună pentru 2024, creşterea globală va rămâne cu mult sub media sa istorică de 3,8%, iar perspectiva generală a rămas slabă, a spus ea la Forumul pentru Dezvoltare din China.

Banca Mondială a avertizat că potenţialul de creştere a economiei mondiale va coborî la finele acestui deceniu până la 2,2%, cea mai redusă valoare din ultimii 30 de ani, dacă decidenţii nu vor adopta politici ambiţioase pentru a creşte oferta de mână de lucru, productivitatea şi investiţiile,  transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.

Acest declin al potenţialului de creştere ar urma să afecteze atât cele mai avansate ţări cât şi ţările în curs de dezvoltare şi cele emergente, începând cu China, a precizat Banca Mondială într-un raport publicat luni.

În schimb, eforturile concertate de a creşte investiţiile în sectoarele sustenabile, reducerii costurilor pentru schimburile comerciale, stimularea creşterii sectorului serviciilor şi extinderea participării forţei de muncă ar putea îmbunătăţi creşterea economică potenţială cu 0,7 puncte procentuale, până la 2,9%, se arată în raportul Băncii Mondiale.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.