Anunț șoc al Băncii Centrale Europene: În 3-4 ani, moneda unică europeană ar putea avea și o variantă digitală!

Un oficial al Băncii Centrale Europene a declarat că, în 3-4 ani, moneda unică europeană ar putea avea și o variantă digitală. Finanțistul a lăsat să se înțeleagă că monedele și bancnotele vor mai rămâne în circulați atâta timp cât este cerere pe piață. 

Un euro digital ar putea fi lansat în 3 – 4 ani, însă, chiar şi aşa, bancnotele vor fi disponibile atâta timp cât va fi cerere pentru ele, a declarat Fabio Panetta, membru al comitetului executiv al Băncii Centrale Europene, într-un interviu pentru Les Echos, preluat de Reuters.

Pentru ca euro digital să fie interoperabil cu monedele digitale ale altor bănci centrale, BCE lucrează îndeaproape cu băncile centrale din SUA, Marea Britanie, Elveţia, Canada, Japonia şi Suedia.

„Suntem într-o fază preliminară în care ne comparăm notiţele cu privire la progresele făcute”, a spus Fabio Panetta, în interviul publicat miercuri pe site-ul BCE, adăugând că este nevoie de mult mai mult muncă. „Deşi interoperabilitatea este de dorit, regulile naţionale diferite cu privire la confidenţialitate ar face acest lucru mai dificil”, a apreciat Panetta.

Deocamdată, BCE studiază designul unui euro digital, distribuţia şi impactul său asupra sectorului financiar.

„În luna octombrie, Consiliul guvernatorilor va decide dacă va lansa o fază pregătitoare pentru a dezvolta şi testa un euro digital. Această fază ar putea dura doi sau trei ani. În cazul în care Consiliul guvernatorilor şi legislatorii europeni, statele membre şi Parlamentul European vor fi de acord, am putea lansa un euro digital în trei sau patru ani”, a spus Fabio Panetta.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.