Ce trebuie să știi despre prima vizită a copilului tău la un medic cardiolog pediatru?

În majoritatea cazurilor, bebelușii și copiii ajung la un specialist cardiolog după ce medicul de familie a depistat un ritm neobișnuit al inimii. Deși majoritatea acestor bătăi neobișnuite în piept nu sunt dăunătoare, uneori pot indica o problemă cardiacă. Tocmai din acest motiv, medicul de familie sau pediatrul vă poate recomanda să vă prezentați cu copilul la un cardiolog pediatru pentru a obține o evaluare mai amănunțită.

Cum decurge prima vizită la un medic cardiolog pediatru?

În primul rând, bebelușul sau copilul va fi cântărit și măsurat, iar după efectuarea acestor măsurători, medicul va discuta cu părinții despre simptomele și semnele pe care le-au observat la copil, urmând apoi să asculte inima copilului. După evaluarea cardiologică inițială, medicul cardiolog pediatru poate solicita mai multe analize de rutină, dar și teste specializate. De exemplu, un medic cardiolog pediatru poate solicita o electrocardiogramă, cunoscută sub numele de EKG sau ECG. O electrocardiogramă verifică impulsurile electrice ale inimii copilului. Este un test simplu, nedureros și vă puteți ține copilul în brațe în timpul examenului.

Vizita la medic cardiolog pediatru – efectuarea ecocardiogramei

O altă analiză pe care o poate solicita medicul cardiolog pediatru este ecocardiografia. Acest test convertește undele sonore ale inimii în imagini digitale. Este un test foarte similar cu ultrasunetele pe care le efectuează femeile în timpul sarcinii. Puteți face o ecocardiografie la un centru cardiolog Iași – acest test poate dura până la 20 sau chiar 30 de minute.

În timpul acestei examinări, poate fi necesar să vă mențineți copilul nemișcat, deoarece medicul cardiolog pediatru are nevoie de cele mai clare imagini posibile pentru a putea oferi un diagnostic cât mai precis și apoi un plan de tratament eficient. După finalizarea oricăror teste solicitate, medicul cardiolog va discuta cu părinții despre rezultatele obținute și va răspunde la eventualele întrebări sau nelămuriri. În cele mai multe cazuri, va fi necesară o a doua vizită pentru a se observa cum răspunde copilul la tratamentul prescris.

Cum vă puteți pregăti copilul pentru vizita la un medic cardiolog pediatru?

De cele mai multe ori, medicul cardiolog pediatru efectuează o electrocardiogramă, așa că este indicat să nu aplicați loțiuni, creme sau uleiuri pe pielea bebelușului înainte de vizita la medicul cardiolog. Electrocardiograma presupune aplicarea unor mici ventuze pe brațele, picioarele și pieptul copilului, iar cremele sau uleiurile ar putea împiedica lipirea ventuzelor pe piele.

În cadrul primei vizite, încercați să oferiți medicului informații cât mai detaliate despre simptomele copilului și despre motivele pentru care medicul de familie v-a îndrumat către un medic cardiolog pediatru. Dacă copilul a efectuat anterior teste cardiace, cum ar fi o electrocardiogramă, o ecocardiografie sau o radiografie toracică, este recomandat să informați medicul cardiolog, deoarece aceste rezultate pot fi utile la evaluarea și diagnosticarea copilului.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.