Viktor Orban avertizează că va bloca aderarea Suediei la NATO!

Viktor Orban amenință că Ungaria va bloca aderarea Suediei la NATO dacă statul nordic nu își va îmbunătăți relațiile politice cu Budapesta.

Premierul ungar a declarat, marți, la Forumul Economic din Qatar, că relaţiile dintre Ungaria şi Suedia trebuie să se îmbunătăţească înainte de a fi aprobată candidatura statului nordic pentru aderarea la NATO.

„Relaţiile politice dintre Ungaria şi Suedia sunt îngrozitor de rele. Nu vrem să importăm conflicte în NATO”, a declarat Viktor Orban.

Anul trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina, Suedia şi Finlanda au cerut să aderarea la NATO. În timp ce Finlanda a aderat deja la alianţa militară occidentală, cererea Suediei a fost blocată de către Turcia şi Ungaria. Budapesta și-a motivat decizia invocând nemulţumiri legate de criticile suedeze la adresa bilanţului lui Viktor Orban în ceea ce priveşte democraţia şi statul de drept.

În aceste momente, nu a fost stabilită încă o dată la care parlamentul ungar să voteze asupra ratificării candidaturii Suediei la NATO, însă aceasta trebuie să fie ratificată de toţi membrii instituției.

La summitul anual al NATO care va avea loc în luna iulie, la Vilnius, se aşteaptă decizii importante, iar liderii alianţei şi-au exprimat dorința  ca Suedia să facă parte până atunci din organizaţia militară.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.