Premierul Pedro Sanchez a demisionat. Alegeri anticipate, pe 23 iulie în Spania!

Premierul spaniol Pedro Sanchez a demisionat, a dizolvat Parlamentul și a convocat alegeri anticipate pe 23 iulie după ce duminică partidul său a fost învins în alegerile locale.

Adresându-se națiunii la televizor, Pedro Sanchez a anunțat că l-a informat deja pe Regele Felipe al VI-lea, șeful statului, despre „decizia sa de a dizolva Parlamentul și de a proceda la convocarea de alegeri generale”, care erau programate pentru sfârșitul anului.

Prin urmare, aceste alegeri vor avea loc în timpul semestrului preşedinţiei spaniole a Consiliului European, care va începe la 1 iulie, notează AFP.

Iniţial, alegerile legislative erau programate pentru sfârşitul anului, la o dată care nu fusese încă stabilită.

„Am luat această decizie având în vedere rezultatele alegerilor de ieri”, a declarat Sanchez, la Palatul Moncloa, sediul guvernului spaniol.

„În calitate de preşedinte al guvernului şi secretar al Partidului Socialist, îmi asum rezultatele (alegerilor de duminică) şi cred că este necesar să dăm un răspuns şi să supunem mandatul nostru democratic voinţei poporului”, a adăugat el.

Victoria Partidului Popular (PP, dreapta) în alegerile regionale şi municipale de duminică a depăşit aşteptările, totuşi optimiste, ale formaţiunii conservatoare.

Dintre cele 10 regiuni guvernate de socialişti direct sau în cadrul unei coaliţii şi care erau în joc duminică, PP a câştigat şase, inclusiv Valencia (est), una dintre cele mai populate şi mai bogate din ţară.

Cu toate acestea, PP va trebui să se bazeze pe sprijinul partidului de extremă-dreapta Vox în cinci dintre regiuni, deoarece nu dispune de majoritate absolută.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.