Când va începe mult-așteptata contraofensivă ucraineană?

Un oficial ucrainean spune că doar „două-trei persoane” cunosc data la care va începe contraofensiva ucraineană şi a explicat de ce s-a creat acest suspans.

Kostiantin Vaşcenko, secretar de stat în Ministerul ucrainean al Apărării, a declarat luni, la un forum de securitate care are loc la Bratislava, că „doar două sau trei” persoane cunosc data la care va începe mult aşteptata contraofensivă ucraineană, relatează The Guardian.

El a sugerat că motivul pentru care s-a creat suspans, iar contraofensiva este aşteptată de atât de mult timp a fost, în parte, şi pentru a influenţa Rusia din punct de vedere psihologic.

„Contraofensiva nu este doar militară, ci şi diplomatică şi informaţională. Vedem că inamicii noştri sunt foarte nervoşi, deoarece aşteptarea morţii este chiar mai rea decât moartea… Nimeni nu ştie ziua în care va începe ofensiva. Câteva, poate trei persoane ştiu. Nu ştiu data reală, dar (cred) că va fi în viitorul apropiat”, a declarat Kostiantin Vaşcenko la forumul Globsec găzduit de capitala Slovaciei.

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a scris luni pe Twitter că orice acord de pace acceptabil pentru Ucraina ar trebui să includă nu numai o restaurare a frontierelor suverane ale Ucrainei, ci şi o zonă demilitarizată, de 100-120 km, care ar trebui să fie stabilită în interiorul Rusiei, de-a lungul graniţei cu Ucraina.

Zona ar fi necesară pentru a proteja regiunile ucrainene de bombardamente, a arătat consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak pe Twitter.

„Subiectul cheie al acordului postbelic ar trebui să fie stabilirea de garanţii pentru a preveni repetarea agresiunii în viitor. Pentru a asigura o securitate reală pentru locuitorii regiunilor Harkov, Cernihiv, Sumî, Zaporojie, Luhansk şi Doneţk şi pentru a-i proteja de bombardamente, va fi necesară introducerea unei zone de demilitarizare de 100-120 km pe teritoriul republicilor Belgorod, Briansk, Kursk şi Rostov”, a scris Mihailo Podoliak.

Consilierul prezidenţial sugerează, de asemenea, ca zona demilitarizată să aibă iniţial o prezenţă internaţională care să o controleze. „Probabil, în etapa iniţială, cu un contingent de control internaţional obligatoriu”, a menţionat el în încheierea mesajului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.