Maşinile electrice şi stocarea energiei: o soluţie inovatoare
Maşina electrică nu este un concept atât de nou cum ar putea părea la prima vedere. Deşi poate fi greu de crezut pentru societatea modernă, primul automobil electric a fost construit în anul 1839, de către Robert Anderson, în Scoţia. Astronauţii din Programul Apollo au utilizat în timpul misiunilor pe Lună un autovehicul electric cu baterii, dezvoltat de Boeing şi General Motors.
Mai mult, în anii 1899 şi 1900, în S.U.A, vehiculele electrice surclasau celelalte tipuri de maşini, având o pondere de 38% din totalul automobilelor produse. Treptat au dispărut însă din atenţia publicului, din cauza preţurilor ridicate în comparaţie cu automobilele pe combustie internă.
În anii 60 şi 70, maşinile electrice au revenit în prim plan, odată cu îngrijorările tot mai mari în legătură cu poluarea produsă de motoarele cu ardere internă. Adoptarea lor la scară largă nu s-a realizat însă din cauza că aveau o autonomie destul de limitată, iar viteza pe care puteau să o dezvolte era modestă. Prin urmare, creşterea autonomiei maşinilor electrice a devenit o preocupare constantă pentru producători, ceea ce însemna realizarea unor baterii puternice, care să reziste la cât mai multe încărcări, fără a-şi pierde din caracteristicile de bază.
Află în continuare mai multe despre stocarea energiei la maşinile electrice și modul în care acest factor influențează autonomia automobilului tău.
Bateriile litiu-ion – un pas înainte
Pentru a deveni competitive pe piaţa auto, maşinile electrice trebuiau să-şi îmbunătăţească unele aspecte de bază: creşterea autonomiei, dezvoltarea unei acceleraţii rapide şi implicit obţinerea unei viteze superioare. De asemenea, era necesară şi scăderea costurilor de producţie, pentru a le face accesibile unui public cât mai larg. Pentru a deveni cu adevărat o opțiune, producătorii auto aveau nevoie de o baterie puternică, ale carei costuri să fie cât mai reduse.
Apărute cu aproximativ 50 de ani în urmă, bateriile litiu-ion s-au dovedit a fi o soluţie pentru maşinile electrice, graţie capacităţii lor de stocare a energiei care este mult mai mare față de cea a bateriilor clasice, pe acid. În plus, datorită greutăţii lor mult reduse faţă de bateriile cu acid, care conţin plumb, maşina electrică a devenit mai uşoară, ceea ce a permis o accelerare mult mai rapidă şi obţinerea unei viteze superioare din start.
Avantajele bateriilor litiu-ion la maşinile electrice
Fiecare maşină electrică este echipată cu 2 baterii: cea principală, responsabilă cu asigurarea energiei necesare deplasării, plus o baterie comună de 12 volţi, prezentă la toate tipurile de autoturisme. Aceasta din urmă este responsabilă de pornire, închiderea centralizată, sistemul de lumini şi funcţionarea aparaturii de bord, la fel ca la în cazul oricărei maşini cu motor pe benzină, motorină sau GPL.
Elementul de bază al unei maşini electrice este bateria litiu-ion, care asigură energia necesară deplasării. În cazul mașinilor electrice Opel, bateriile nu sunt afectate de „efectul de memorie”, putând fi reîncărcate oricând dorești, chiar și prin încărcare rapidă mobilă, fără ca performanțele să fie afectate.
Iată principalele avantaje pe care ți le oferă acest tip de baterii:
- Bateriile litiu-ion sunt deosebit de puternice şi, comparativ cu alte baterii, au cea mai mare densitate de energie. Ceea ce înseamnă că pot stoca cantitatea maximă de energie per kilogram de baterie.
- Datorită dimensiunilor compacte, maşina poate încorpora mai multe baterii litiu-ion, oferind autonomie crescută pentru maşină și, automat, mai multă libertate de mişcare.
- Bateriile litiu-ion necesită mai puţină energie pentru a se răci până la temperatura optimă de funcţionare, iar orice economie îţi asigură kilometri în plus.
Cât de mult rezistă bateriile mașinilor electrice și ce autonomie îți oferă
Un element important la achiziţia unui autoturism electric este garanţia bateriei. Din fericire, bateriile moderne au nu doar o perioadă de viață îndelungată, ci și garanții extinse din partea producătorilor. De exemplu, maşinile electrice Opel oferă o garanţie a bateriei de 8 ani sau de 160.000 de km, pentru cel puţin 70% din capacitatea iniţială de încărcare, după ce s-a parcurs distanţa respectivă sau a trecut perioada de timp. În ceea ce privește întreţinerea bateriei, service-urile autorizate verifică starea acesteia de fiecare dată, pentru a te asigura că aceasta funcționează la capacitatea sa optimă.
Studiile realizate independent estimează că în general poți conduce între 250.000 și 500.000 km cu bateriile litiu-ion ale mașinilor electrice Opel, iar în eventualitatea unei probleme, partenerii Opel le pot înlocui rapid și simplu.
Din punct de vedere al încărcării, bateriile mașinilor electrice pot fi alimentate la stații publice, de încărcare rapidă, unde în 30 de minute poți obține o încărcare de până la 80%. Totodată, poți monta la domiciliu stații de încărcare sau ai posibilitatea de a folosi prizele de uz casnic. În funcție de modelul de automobil pe care îl alegi, bateriile mașinilor electrice pot oferi autonomii variate, care ajung de la zeci (în cazul automobilelor plug-in hybrid) la sute de kilometri (pentru mașinile pur electrice). Există și metode prin care poți optimiza consumul de energie: condusul la viteze constante, pe trasee cu cât mai puține denivelări, utilizarea rezonabilă a sistemului climatic și eliberarea mașinii de greutatea intutilă. Totodată, e bine să știi că atunci când conduci o mașină electrică și frânezi, bateria recuperează energie, datorită funcției de frânare regenerativă.
În ultimii ani, costurile de fabricaţie ale bateriilor litiu-ion au scăzut semnificativ, ceea ce a făcut ca preţurile maşinilor electrice să devină şi mai accesibile. Dacă luăm în considerare şi facilitățile financiare, precum subvențiile și scuturile de taxe oferite de stat la achiziţionarea unui autoturism electric, poți achiziționa mașina la un preț la fel de convenabil ca una ce dispune de motor cu ardere internă.