Alarmant: România importă 90% din cantitatea de zahăr necesară!

România nu mai are zahăr și importă, în acest moment, 90% din cantitatea necesară. Situația a ajuns critică din cauza faptului că mai există o singură fabrică de procesare a zahărului, în condițiile în care, înainte de 1989, România avea nu mai puțin de 33 de astfel de unități.

România a ajuns să importe aproape tot zahărul de care are nevoie. Nu mai puțin de 90% din necesarul de zahăr provine din import. Situația alarmantă în care s-a ajuns, din acest punct de vedere, a fost confirmată de Ministerul Agriculturii, ca răspuns la o interpelare transmisă de George Badiu, deputat AUR, de Vrancea.

Reprezentanții ministerului Agriculturii au explicat că, în acest moment, pe teritoriul țării se mai află o singură fabrică de procesare a zahărului, acesta fiind o cauză directă, care a dus la creșterea importului pe acest segment.

„În acest an urmează să fie dată, parțial, în funcțiune și fabrica de zahăr din Luduș. În ultimii 32 de ani nu a fost construită nicio fabrică de prelucrare a zahărului din trestie de zahăr, costurile de investiție fiind mari, iar durata de operaționalizare fiind între 8 și 10 ani, toate acestea determinând ca o astfel de investiție să fie considerată nerentabilă”, se arată în răspunsul transmis de minister, conform B1.

Astfel, după deschiderea unității de la Luduș, vor exista două fabrici de procesare a zahărului, în condițiile în care, înainte de 1989, în România erau nu mai puțin de 33 de astfel de fabrici.

De asemenea, este important, din punctul de vedere al specialiștilor,  faptul că producția de zahăr din sfeclă de zahăr din România are un cost mai ridicat decât producția de zahăr din trestie de zahăr, iar prețul nu este competitiv.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.