Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, pune „punctul pe i”: „România respectă toate criteriile din Regulamentul Schengen! Austria continuă să se opună, abuziv, aderării României la Spațiul Schengen!”

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

 

Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a adus românilor clarificările necesare pe tema aderării României la Spațiul Schengen.

Eurodeputatul Grapini a precizat că în anul 2007, când România a semnat aderarea la UE, în Tratat se stipula, clar, că la cinci ani de la aderare, statul respectiv și implicit și România, fără alte condiții, intră în Spațiul Schengen.

Maria Grapini a reamintit că primul stat care s-a opus aderării României la Schengen a fost Olanda, oficialii acestei țări au venit în România și au verificat dacă țara noastră îndeplinește toate criteriile de aderare.

Ulterior, a mai spus eurodeputatul umanist, un alt grup format din statele membre a verificat, din nou, dacă România îndeplinește condițiile de aderare la Schengen. Mai mult, a adăugat Grapini, însăși Ursula von der Leyen, actuala președintă a CE, a confirmat că România îndeplinește toate condițiile de aderare la Schengen.

„Am spus acest acest lucru și l-am repetat de nenumărate ori: România respectă toate criteriile din Regulamentul Schengen. Să nu uităm că subiectul aderării la Spațiul Schengen nici măcar nu a fost pus pe ordinea de zi a Consiliului European, deși România își făcuse toate temele și avea în susținerea sa rezoluția Parlamentului European, votată și în Consiliul Comisarilor din UE. Cu toate acestea, miniștrii de interne și ai externe ai României nu au avut curajul să ceară acest lucru, tranșant, nici măcar în perioada când România deținea președinția Consiliului UE”, a explicat Maria Grapini, care, în context, a criticat dur comportamentul Austriei care s-a opus, fără niciun argument tehnic, aderării României la Spațiul Schengen.

“ Un stat membru nu poate verifica un alt stat membru. Doar Comisia Europeană poate face acest lucru!”, a opinat europarlamentarul umanist.

De asemenea, Maria Grapini a reiterat faptul că România nu a cerut, în toți acești ani, oficial, punerea subiectului aderării la Schengen pe ordinea de zi a Consiliului European, ceea ce denotă un „comportament inadmisibil” al oficialilor de la București față de rezolvarea acestui subiect extrem de important pentru România.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.