Teatrul Masca aduce spectacolul „Români la porțile lumii” la FITS 2023

Teatrul Masca participă la ediția festivă cu numărul 30 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Spectacolul de statui vivante „Români la porțile lumii” a fost selecționat în cadrul secțiunii outdoor și se va juca în zilele de 1 și 2 iulie, pe pietonala Bălcescu, de la 19.00 și 20.00.

FITS 2023 – #miracol

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu reprezintă, dincolo de o celebrare a artelor, o îmbinare perfectă între teatru, dans, circ, film, musical, opera, carte, conferințe, expoziții, performance, muzică, spectacole de stradă.

Astăzi, o lume întreagă recunoaște cu reverență că, vreme de zece zile, în timpul Festivalului Internațional de Teatru, Capitala Culturală Mondială este în România, la Sibiu.

Fiecare ediție a Festivalului este inspirată de o temă generoasă în jurul căreia se face planificarea artistică. Tema ediției 2023 (ediție aniversară la 30 de ani de FITS) este Miracol.

 Un spectacol despre miracolul de a te simți român

Pentru al treilea an consecutiv, Teatrul Masca a fost invitat în secțiunea spectacolelor de stradă de la FITS. Spectacolul de anul acesta se înscrie perfect în tema Festivalului. ROMÂNI LA PORȚILE LUMII este un spectacol de statui vivante în două părți, care vorbește despre miracolul de a te simți român, prin intermediul celor 18 personaje, reprezentând tot atâtea personalități care au bătut la porțile lumii în numele acestei țări.

La sfârșitul secolului al XIX-lea și în prima jumătate a secolului XX societatea românească este eclectică și efervescentă. Au loc descoperiri și realizări epocale. Se remarcă personalități unice în toate domeniile: matematică, inginerie, științele naturii, microbiologie, chimie, artă etc. Cine sunt acestea și cum au schimbat ele lumea?

ROMÂNI LA PORȚILE LUMII este un spectacol care îți oferă șansa de a cunoaște secretele care i-au motivat și inspirat pe: Lucia Sturdza Bulandra, Haricleea Darclee, Elvira Popescu, Smaranda Brăiescu, Alice Cocea, Maria Virginia Andreescu Haret, Carol Davilla, Theodor Pallady, Tony Bulandra, Smaranda Gheorghiu, Ștefania Mărăcineanu, Elena Văcărescu, Elisa Leonida Zamfirescu, Elena Caragiani-Stoienescu, Martha Bibesco, Grigore Antipa, Victor Babeș și Anghel Saligny. Sunt 18 personalități ale căror nume ar trebui să fie cunoscute de orice român.

Imaginat ca o vizită într-un muzeu și având o puternică dimensiune educativă, spectacolul se folosește de fascinația pe care o exercită statuia vivantă și de latura interactivă a acestei formule de teatru pentru a transmite informații relevante despre fiecare personaj, oferindu-le acestora oportunitatea de a ne ”vorbi”, peste ani, celor care îi privim acum.

ROMÂNI LA PORȚILE LUMII este un spectacol în două părți  (9 personaje de bronz și 9 de porțelan) fiecare dintre acestea fiind programate în zile consecutive.

Reprezentațiile vor avea loc în zilele de 1 și 2 iulie 2023, pe pietonala Nicolae Bălcescu. În fiecare zi spectacolul se va juca de câte 2 ori, de la ora 19.00 respectiv 20.00.

Teatrul Masca este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.