De la 1 iulie, toate tratamentele stomatologice pentru copiii de până la 18 ani vor fi gratuite!

De la 1 iulie, toate tratamentele stomatologice pentru copiii de până la 18 ani vor fi gratuite. Părinții nu vor plăti nimic nici pentru aparatele ortodontice. Iar gratuitatea, în acest caz, se aplică și tinerilor de până în 26 de ani, dacă sunt elevi sau studenți și nu au un salariu.

Începând de la 1 iulie, mai multe tratamente și servicii stomatologice vor fi decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Este vorba despre detartrajul, periajul și tomografiile dentare. Pe listă, apar și alte servicii medicale, precum terapiile de recuperare. Acestea vor putea fi făcute în stațiunile balneo-climaterice.

Potrivit Euronews, România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană la numărul anual de consultații stomatologice, în condițiile în care 70% dintre români au probleme cu dantura, arată ultimele date. Una dintre cauze este costul ridicat al vizitei la dentist.

Astfel, de la 1 iulie, toate tratamentele stomatologice pentru copiii de până la 18 ani vor fi gratuite. Părinții nu vor plăti nimic nici pentru aparatele ortodontice. Iar gratuitatea, în acest caz, se aplică și tinerilor de până în 26 de ani, dacă sunt elevi sau studenți și nu au un salariu. Sunt măsuri care vor ajuta mult copiii, spun specialiștii, în condițiile în care durerea și disconfortul provocate de cariile netratate pot afecta somnul, concentrația și performanțele școlare.

De exemplu, controlul oncologic stomatologic și planul de tratament. Acestea for putea fi făcute gratuit, o singură dată pe an. Asigurații mai pot beneficia și de proteze dentare gratuite, o dată la patru ani.  Plafonul pentru decontările cabinetelor stomatologice va ajunge la 6.000 de lei, în mediul urban, respectiv 9.000 de lei, în mediul rural, pentru un program de lucru de 3 ore/zi.

Românii pot beneficia de gratuități, doar dacă merg la medicii stomatologi care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În prezent, din cei peste 27 de mii de doctori cu această specialitate, doar 12% au contract cu CNAS. Adică doar 3.300 dintre ei.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.