Maria Grapini cere Comisiei Europene eficientizarea accesului la finanțarea UE pentru IMM-uri. Comisarul pentru Piață Internă, Thierry Breton, îi răspunde eurodeputatului PUSL!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Vicepreședinta Comisiei pentru Piață Internă și protecția consumatorului, eurodeputatul Maria Grapini, membru în grupul S&D, a transmis o scrisoare comisarului pentru Piață Internă, Thierry Breton, pe tema eficientizării accesului la finanțarea UE pentru IMM-uri.
Potrivit eurodeputatului Grapini, având în vedere multiplele crize create de războiul din Ucraina, care creează dificultăți pentru IMM-uri, dar și în contextul complexității și diversității ghidurilor naționale pentru fondurile structurale, diferite de la țară la țară, este foarte important ca IMM-urile să poată accesa fondurile necesare direct de la Comisia Europeană.
“Deși există programe la nivel european pentru IMM-uri, acestea prevăd un proces dificil, cu poveri administrative mari pentru IMM-uri. Însă, prin accesarea directă a fondurilor, se va facilita internaționalizarea afacerilor IMM-urilor și vor scădea birocrația și costurile de operare în Piața Internă”, a precizat Maria Grapini.
În context, europarlamentarul umanist i-a adresat comisarului pentru Piață Internă, Thierry Breton, rugamintea să propună măsurile necesare pentru a institui acest mecanism de accesare a fondurilor direct de la Comisia Europeană.
Nu în ultimul rând, Maria Grapini a punctat faptul că, în eventualitatea în care comisarul Breton va da curs propunerii sale, vom asista la o creștere a sustenabilității IMM-urilor.
În răspunsul adresat europarlamentarului PUSL, Thierry Breton a împărtășit punctul de vedere al Mariei Grapini privind importanța accesului în timp util la finanțare pentru IMM-uri, situație care joacă un rol cheie în stimularea creșterii economice, a inovației și a creării de locuri de muncă în întreaga Europă.
“În acest scop, Comisia Europeană a conceput programe specific, care vizează nevoile financiare și de asistență ale companiilor (cu o atenție deosebită pentru IMM-uri) în diferitele lor stadii de dezvoltare. Unele instrumente gestionate direct de Comisie (cum ar fi Consiliul European pentru Inovare, care face parte din programul Orizont Europa, sau programul Europa digitală) oferă IMM-urilor acces direct la finanțare. Sprijinul direct al IMM-urilor este, de asemenea, oferit de Comisie în cadrul Programului pentru piața unică (SMP). InvestEU, în schimb, este gestionat de Comisie într-o metodă indirectă: IMM-urile primesc finanțare fie de la partenerii de implementare (cum ar fi Băncile Europene de Investiții sau băncile naționale de promovare), fie de la intermediari financiari, pe baza priorităților de investiții indicate în acordurile de garantare relevante”, a mai menționat, în răspunsul său, comisarul pentru Piață Internă.
De asemenea, Thierry Breton a precizat faptul că, în condițiile în care scrisoarea europarlamentarului umanist se referă la instrumente specifice ale politicii de coeziune, care sunt gestionate în comun de Comisie și autoritățile naționale, iar comisarul responsabil este Elisa Ferreira, responsabilă de Direcția Generală pentru Politică Regională (DG REGIO), o va informa pe aceasta despre conținutul acestei scrisori, pentru o rezolvare cât mai urgentă a acestei situații extrem de importante și pentru finanțarea cât mai rapidă și eficientă a IMM-urilor.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.