Avertisment sumbru: Statele Unite, China şi Rusia sunt în pragul unei „spirale necontrolate a cursei înarmării nucleare” similare Războiului Rece!

Directorul Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), Dan Smith, a avertizat că naţiuni precum Statele Unite, China şi Rusia sunt în pragul unei „spirale necontrolate a cursei înarmării nucleare” similare Războiului Rece pe fondul războiului din Ucraina şi problemei Taiwanului, relatează luni agenţia Kyodo.

Vorbind pentru Kyodo News după summitul liderilor Grupului celor Şapte (G7) de la Hiroshima şi lansarea „Viziunii Hiroshima” privind dezarmarea nucleară, el a notat că garanţiile de securitate bazate pe descurajarea nucleară sunt în mod inerent destabilizatoare pentru ordinea internaţională şi că, în schimb, dialogul constructiv între puteri nucleare precum Statele Unite şi China este posibil.

Smith, care conduce SIPRI din 2015 şi are un bilanţ extins de cercetare şi publicare asupra unei serii de probleme legate de pace şi conflicte, a mai declarat că ţările dezvoltate ar trebui să-şi revizuiască serios relaţiile cu Sudul Global, ţările emergente şi în curs de dezvoltare în principal din emisfera sudică, pentru a obţine o mai bună stabilitate globală.

Referindu-se la stadiul extinderii programului chinez de arme nucleare, Smith estimează că China îşi va construi arsenalul nuclear cu o rată de 60 de noi arme pe an – cu consecinţe ce ar depinde de răspunsul Statelor Unite şi al Rusiei.

Smith susţine că dacă Statele Unite sau Rusia decid să-şi reducă angajamentul faţă de dezarmarea nucleară sau chiar să-şi mărească propriile arsenale nucleare, ordinea internaţională ar putea intra într-o „spirală de acţiune/reacţiune” în care arsenalele puterilor nucleare ale lumii nu pot decât să crească.

Acest lucru evidenţiază instabilitatea ideologiei de descurajare nucleară ce a dominat de la începutul epocii Războiului Rece între 1947 şi 1991.

„Fiecare parte percepe acţiunea celeilalte ca ostilă şi crede că trebuie să se apere de ea pentru că este mai puternică. De aici a venit acel număr imens de focoase nucleare (în timpul Războiului Rece) – apoi a fost necesar să ieşim din asta. Aşa că suntem acum probabil la începutul acestui proces”, a spus Smith.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.