Top 10 factori de risc pentru candidoză și cum să îi eviți

Candidoza este un diagnostic pe care il auzi frecvent. Simptomele sale sunt, de multe ori, caracteristice, astfel încât este ușor de recunoscut chiar și de către nespecialiști. În unele situații, totuși, candidoza poate deveni o problemă severă sau recurentă, motiv pentru care e bine să tratezi acest subiect cu seriozitate. În acest articol poți descoperi care sunt cele mai frecvente cauze și factori de risc pentru candidoză, astfel încât să te poți proteja în mod eficient. 

Cauzele principale ale candidozei – Top 10 factori de risc 

Candidoza este o infecție fungică care poate apărea atunci când sistemul imunitar este slăbit. Cauzele și simptomele candidozei sunt descrise clar în literatura de specialitate, dar în ce privește factorii de risc, unii dintre aceștia pot depinde de particularități individuale. Totuși, există anumite elemente și situații care încadrează pacienții într-o categorie de risc crescut de a dezvolta o infecție cu Candida spp.,despre care vom detalia în continuare.

1. Factori de risc legați de imunitate: Sistemul imunitar slăbit poate fi un factor major în dezvoltarea candidozei. Stresul, lipsa somnului, o dietă nesănătoasă sau afecțiuni precum HIV sau cancer pot slăbi sistemul imunitar și pot face organismul mai vulnerabil la infecții. De asemenea, unele medicamente utilizate pentru a ține sub control alergiile sau bolile autoimune pot crește riscul unei persoane de a dezvolta o infecție candidozică [1].

2. Utilizarea excesivă a antibioticelor: Antibioticele sunt medicamente esențiale în tratarea infecțiilor bacteriene, dar pot avea și efecte negative. Acestea pot distruge bacteriile benefice din organism, degradând echilibrul la nivelul microbiomului individual și permițând, astfel, înmulțirea necontrolată a unor microorganisme oportuniste de tipul Candida [2].

3. Dieta nesănătoasă: Consumul excesiv de zaharuri rafinate și alimente procesate poate favoriza creșterea excesivă a Candida. Această ciupercă se hrănește cu zaharuri și un consum excesiv poate duce la înmulțirea ei și la apariția candidozei. În general, o alimentație nesănătoasă reprezintă un factor de risc suplimentar, care agravează alți factori de risc; rareori o persoană perfect sănătoasă va dezvolta Candida doar ca urmare a unui consum exagerat de dulciuri [3].

4. Modificările hormonale: Femeile pot fi mai predispuse la candidoză în anumite perioade, cum ar fi sarcina sau ciclul menstrual. Fluctuațiile hormonale pot afecta echilibrul natural al bacteriilor și ciupercilor din corp, făcând organismul mai vulnerabil la infecții [2].

5. Diabetul: Persoanele cu diabet sunt mai predispuse la candidoză, deoarece nivelurile ridicate de zahăr din sânge oferă un mediu favorabil dezvoltării ciupercii Candida. În plus, problemele de microcirculație caracteristice pacienților diabetici reprezintă un factor suplimentar de risc.

6. Utilizarea dispozitivelor intravaginale: Utilizarea prelungită a dispozitivelor intravaginale, cum ar fi diafragmele sau tampoanele, poate crește riscul de dezvoltare a candidozei. Aceste dispozitive pot perturba echilibrul bacteriilor vaginale și pot favoriza înmulțirea ciupercii Candida [4].

7. Igienă necorespunzătoare: O igienă necorespunzătoare poate contribui la apariția candidozei. Igiena excesivă sau utilizarea agresivă a săpunurilor și a produselor de curățare pot perturba echilibrul bacteriilor benefice din organism, favorizând înmulțirea haotică și exagerată a Candida spp [5].

8. Utilizarea antibioticelor în cursul nașterii: Atunci când mamele primesc antibiotice în timpul nașterii prin cezariană, aceste medicamente pot afecta echilibrul bacteriilor intestinale ale nou-născutului și pot crește riscul de candidoză orală. În cazul nou-născuților, candidoza reprezintă un risc aparte, având în vedere faptul că organismul lor este atât de imatur și, practic, steril. În cazul în care există suspiciuni de candidoză este esențială contactarea imediată a pediatrului [2].

9. Factori de mediu: Un mediu umed și cald poate favoriza dezvoltarea candidozei. De exemplu, purtarea hainelor strâmte și umede poate crea un mediu favorabil pentru înmulțirea ciupercii Candida la nivelul pielii și al mucoaselor [1].

10. Contactul sexual: Candidoza poate fi transmisă prin contact sexual. Partenerii cu infecții fungice pot transmite ciuperca Candida, iar persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt mai predispuse la infectare și la a dezvolta forme simptomatice de boală.

Este important să menționăm că acești factori de risc pot crește șansele de a dezvolta candidoză, dar nu garantează cu siguranță apariția infecției. Pentru a evita sau reduce riscul de candidoză, este recomandat să se mențină un stil de viață sănătos, să se evite utilizarea excesivă a antibioticelor și să se acorde atenție igienei personale.

În concluzie, candidoza, o afecțiune cauzată de un exces de ciuperci Candida, poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat, având grijă de igiena personală și evitând factorii de risc menționați în acest articol. Pentru informații suplimentare, contactează medicul – este cel mai în măsură să te ajute.

Bibliografie:

  1. Dou, N, et al. “Risk Factors for Candida Infection of the Genital Tract in the Tropics.” African Health Sciences, vol. 14, no. 4, 15 Jan. 2015, p. 835, https://doi.org/10.4314/ahs.v14i4.10, accesat la 26.07.2023;
  2. Martins, Natália, et al. “Candidiasis: Predisposing Factors, Prevention, Diagnosis and Alternative Treatment.” Mycopathologia, vol. 177, no. 5-6, 1 May 2014, pp. 223–240, bibliotecadigital.ipb.pt/bitstream/10198/10147/4/Natalia_Review_Mycopathologia-Revised.pdf, https://doi.org/10.1007/s11046-014-9749-1, accesat la 26.07.2023;
  3. Mayo Clinic Staff. “Yeast Infection (Vaginal) – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2019, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999, accesat la 26.07.2023;
  4. R, Arya N., and Naureen B. Rafiq. “Candidiasis.” PubMed, StatPearls Publishing, 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560624/#:~:text=The%20risk%20factors%20that%20may, accesat la 26.07.2023;
  5. Risk and Prevention. 2019, www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/invasive/risk-prevention.html, accesat la 26.07.2023.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.