SUA aprobă vânzarea către Polonia a 96 de elicoptere de atac Apache!

Statele Unite au aprobat luni un acord ce prevede vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache Poloniei, aliat al Washingtonului şi sprijin major pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, informează AFP.

Varşovia a cerut Washingtonului anul trecut elicoptere Apache, un model construit de Boeing, pentru a înlocui avioanele sovietice vechi.

Vânzarea, în valoare de 12 miliarde de dolari,”va îmbunătăţi capacitatea Poloniei de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare, oferind o forţă credibilă, capabilă să descurajeze adversarii şi să participe la operaţiunile NATO”, scrie Departamentul de Stat, anunţând că a aprobat vânzarea şi a notificat Congresul.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Polonia serveşte drept centru logistic pentru armata americană, care a livrat cantităţi uriaşe de armament armatei ucrainene pe la graniţa poloneză.

Această vânzare a 96 de elicoptere Apache, model AH-64E, apropie Statele Unite şi Polonia, după ce ce relaţiile se deterioraseră, administraţia Biden opunându-se în special poziţiilor conservatoare ale guvernului de la Varşovia privind drepturile LGBT+ şi libertatea presei.

Polonia este „o forţă pentru stabilitate politică şi progres economic în Europa”, a declarat luni Departamentul de Stat.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.