Topul celor mai bine plătite meserii din România

În timp ce în România peste 1,5 milioane de oameni sunt plătiţi cu salariul minim brut de 3.000 de lei, sunt și angajați care ajung să primească și câteva mii de euro pe lună.

Sorina Faier, specialist în resurse umane, a realizat un top al celor mai bine plătite joburi din România, în care, pe lângă meserii tradiţionale, cum ar fi medic sau avocat, se regăsesc şi locuri de muncă apărute mai recent pe piaţă, cum ar fi cele din domeniul IT, care sunt remunerate cu salarii mult peste medie.

„În ultimele decenii, piața muncii din România s-a dezvoltat semnificativ, oferind oportunități de carieră și salarii competitive. Cu toate acestea, este important să menționăm că țara noastră este încă în proces de recuperare din perioada comunistă, iar în comparație cu alte țări europene, nivelul salariilor rămâne inferior. Cu toate acestea, există câteva domenii care oferă cele mai bine plătite joburi în România”, a declarat Sorina Faier, specialist în resurse umane, pentru Ziare.com.

Top 10 salarii în România:

1. Medic

Domeniul medical este recunoscut pentru salariile ridicate, datorită importanței și complexității acestui domeniu. Medicii specializați, cum ar fi cardiologii sau chirurgii, câștigă în medie aproximativ 10.000 de euro pe lună dacă adunăm veniturile de la stat cu cele de la privat.

2. Avocat

Avocatura este un alt domeniu bine plătit în România. Sarcinile lor complexe și responsabilitățile legale le aduc un salariu mediu de aproximativ 5.000 de euro pe lună, dacă vorbim de avocați cu minimum 10 ani experiență.

3. IT Manager

Domeniul IT este în plină expansiune și mulți specialiști din acest domeniu se bucură de salarii competitive. IT managerii pot câștiga în jur de 6.500 de euro pe lună, iar specialiștii în acest domeniu se bucura de salarii foarte mari în comparație cu media din piață.

4. Director Financiar

Într-o economie în curs de dezvoltare, companiile au nevoie de specialiști în domeniul financiar pentru a-și gestiona finanțele. Managerii financiari pot câștiga aproximativ 6.000 de euro pe lună dacă lucrează într-o companie mare si coordonează mai multe departamente. Ei pot fi de asemenea și membrii ai boardului.

5. Inginer în domeniul petrolului și gazelor

Această industrie oferă un salariu ridicat datorită complexității și riscurilor implicate. Inginerii din domeniul petrolului și gazelor pot câștiga în medie aproximativ 5.500 de euro pe lună, daca vorbim de cei care lucrează pe platformele petroliere.

6. Director de vânzări

Unul dintre rolurile cheie într-o companie este directorul de vânzări. Persoanele care îndeplinesc această poziție pot câștiga în jur de 5.000 de euro pe lună. Salariul este de regula format din parte fixa si bonus in funcție de realizări și target.

7. Pilot

Piloţii au un job bine plătit datorită complexității și responsabilității acestuia. Salariul mediu al unui pilot în România variază între 4.000 și 6.000 de euro pe lună.

8. Manager de proiect

Managerii de proiect sunt căutați în diferite industrii și sunt responsabili de coordonarea și implementarea proiectelor. Această poziție poate aduce un salariu mediu de aproximativ 4.500 de euro pe lună.

9. Specialist în resurse umane

Domeniul resurselor umane are o importanță crescută în mediul de afaceri din România. Un Director de Resurse Umane poate câștiga în jur de 4.000 de euro net pe lună.

10. Arhitect

Datorită creșterii industriei de construcții și a proiectelor imobiliare, arhitecții sunt tot mai căutați. Arhitecții experimentați pot câștiga aproximativ 3.500 de euro pe lună

„Este important de menționat că aceste salarii sunt medii și pot varia în funcție de nivelul de experiență, regiunea și dimensiunea companiilor pentru care lucrează.

Cu toate că nivelul salariilor în România rămâne relativ scăzut în comparație cu alte țări europene, este îmbucurător să vedem că există domenii în care angajații pot câștiga salarii competitive. Cu timpul și cu dezvoltarea economică, putem anticipa o creștere a nivelului de trai și o îmbunătățire a salariilor în întreaga țară”, a adăugat expertul în HR, Sorina Faier.

topul cele mai bine platite meserii din Romania

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.