Vânzarea băuturilor energizante către minori ar putea fi interzisă!

Un proiect legislativ interzice vânzarea băuturilor energizante către minori. Amenzile pentru cei care nu respectă legea ajung la 3.000 de lei.

Deputatul PSD Alfred Simonis, președinte interimar al Camerei Deputaților, a depus luni, 11 septembrie, un proiect de lege care interzice vânzarea băuturilor energizante către minori. Amenzile ajung până la 3.000 de lei și se poate ajunge la suspendarea activității între 10 și 30 de zile.

Proiectul modifică legea 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Conform proiectului, constituie contravenție „comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturi energizante”.

Băuturile energizante sunt definite în proiect astfel: „băuturile care conțin combinații variate de carbohidrați vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central”.

Vânzarea sau oferirea de băuturi energizante minorilor se pedepsește cu amendă între 100 și 500 de lei, iar dacă fapta se repetă, se dispune măsura suspendării activității între 10 și 30 de zile.

Dacă băuturile energizante se vând sau sunt oferite în incinta unei instituții de învățământ, a unei instituții de sănătate sau destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate, amenda este cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.