Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, a avertizat, la o importantă conferință organizată de CJ Timiș, în privința deficitului de încredere a cetățenilor în UE!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

 

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a participat marți, la Conferința intitulată “Contribuție la implementarea propunerilor Conferinței privind viitorul Europei”,  organizată de Consiliul Județean Timiș.

Eurodeputatul Grapini s-a numărat printre speakerii primei sesiuni a evenimentului, panelul cu titlul ”De la Conferința privind viitorul Europei, la alegerile europene: consolidarea încrederii în democrația UE”.

”Cred ca este un deficit de încredere a cetățenilor în UE, deficit  care va afecta decizia cetățenilor în alegerile europarlamentare. Identitatea națională nu trebuie pierdută și nici înlocuită de identitatea europeană, cele două trebuie să conviețuiască pe baza regulilor democratice, pe respect, pe principiul echității și al egalității de șanse. Acest lucru l-a evidențiat si în Conferința privind Viitorul Europei! Instituțiile europene, în opinia mea, trebuie sa comunice mai bine, explicit și transparent cu cetățenii, prin autoritățile naționale, regionale și locale. Din păcate, greșelile de comunicare si lipsa de transparență a UE alimentează informațiile false și conduc la creșterea euroscepticismului, punând proiectul european în pericol. Cred că anul 2024 este un test important pentru UE și avem cu toții avem obligația să explicăm cetățenilor, pe înțelesul lor, importanța de a fi împreună, dar si importanța eliminării dublului standard. UE nu înseamnă doar tratate și regulamente care sunt adoptate  și puse în aplicare. UE înseamnă să avem, în realitate, o piață unică.

Din păcate, de 16 ani, avem o piață fragmentată: Schengen si non Schengen. Cetățenii români trebuie să simtă, în fapt, că au drepturi egale”, a punctat europarlamentarul umanist.

Evenimentul a fost moderat de profesorul universitar, Silviu Eugen Rogobete (Universitatea de Vest Timișoara), iar printre speakeri, alături de eurodeputatul Grapini, s-au numărat Luca Niculescu (Secretar de stat în  MAE) , E.S. Jose Antonio Hernandez  Perez-Solorzano, ambasadorul Regatului Spaniei în România, Alin Nica, președintele CJ Timiș, vicepreședinte al Comisiei CIVEX,  Colin Scicluna, șeful de cabinet al vicepreședintelui Comisiei Europene pentru democrație și demografie, Dubravka Suica șeful de cabinet al secretarului general, International Idea, Adina Trunk, eurodeputat PPE, Siegfried Mureșan (mesaj video) și Claudiu Marian Vatau, cetățean participant la Conferința privind Viitorul Europei.

Conferința privind viitorul Europei a marcat o inovație în practicile democratice ale UE. Concluziile sale oferă recomandări concrete care decurg din dialogul dintre cetățeni, instituții și părți interesate.

Întărirea democrației europene și dialogul cu cetățenii pe temele UE devin, prin urmare, o responsabilitate comună a politicienilor de la toate nivelurile, în timp ce orașele și regiunile sunt bine plasate pentru a implementa diverse acțiuni care vizează creșterea încrederii în procesele și instituțiile democratice, ca mijloc de consolidare a rezilienței democratice.

 

 

Citește și
1 Comentariu
  1. Viorica Bălteanu spune

    Excelentă luarea de poziție a doamnei europarlamentar Maria Grapini!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.