Medicamentele expirate pot fi colectate (doar) în locuri special amenajate în acest sens!

Medicamentele expirate ar urma să fie colectate în locuri special amenajate în acest sens. Demersul vine ca urmare a comportamentului nepotrivit al românilor în ceea ce privește aruncarea deșeurilor medicale.

Medicamentele expirate vor fi colectate în containere speciale, localizate în curțile spitalelor din țară. În acest sens există și un proiect de lege în Parlament care prevede o traiectorie clară a deșeurilor medicale de care românii, până acum, se descotoroseau cum considerau de cuviință, dar cum nu se putea mai periculos atât pentru mediu, cât și pentru cei din jur.

Conform proiectului de lege, de la începutul anului viitor, respectiv de la 1 ianuarie 2024, oamenii vor trebui să ducă medicamentele expirate sau nefolosite în containere special amenajate în curţile spitalelor. Lista acestor spitale urmează să fie făcută publică odată cu normele de aplicare a legii. Se preferă ca locațiile să fie unități medico-sanitare aflate în subordinea primăriilor locale, pentru ca procesul de colectare să fie mai ușor de către firmele cu care acestea au contract.

„Noi de anul trecut am încercat să evidenţiem această problemă, a fost făcută o Hotărâre de urgenţă dar fără norme de aplicare în ceea ce priveşte farmaciile, să fie responsabile de colectarea deşeurilor, a medicamentelor expirate de la populaţie. Problema a fost că nu au existat norme iar în codul CAEN al farmaciilor nu se prevede această muncă de colectare deşeuri. Medicamentele expirate sunt doar medicamentele care expiră într-o farmacie, cele care expiră la populaţie au rol de deşeu”, a explicat, pentru news.ro, Beatrice Speteanu, farmacistă şi preşedintă a Asociaţiei Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor.

Alegerea spitalelor ca zone de colectare a deșeurilor medicale și medicamentelor expirate sau nefolosite nu a fost la întâmplare.

„Se vorbeşte de spitale pentru că acolo există şi o pază, există şi camere de filmat astfel încât să nu existe riscul ca cineva să vină şi să vandalizeze sau să fure medicamente, vor fi ţinute în siguranţă în curtea spitalelor. Pacienţii le vor duce în curtea spitalului. De asemenea, prospectele medicamentelor vor fi schimbate, de acum în colo pe ele va fi specificat că medicamentele nefolosite, nu vorbim doar de cele expirate, nefolosite, se vor arunca în containerele special destinate din curţile spitalelor”, a mai explicat farmacista.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.