Manifestările internaționale ale silvicultorilor

Federația Sindicatelor Silva a organizat în data de 20 septembrie 2023, în cadrul Manifestărilor Internaționale ale Silvicultorilor, care au avut loc la Direcția Silvică Constanța, Conferința profesională privind gestionarea durabilă a pădurilor, eveniment care s-a bucurat de o largă participare a specialiștilor silvicultori din România și din străinătate, fiind abordate câteva tematici de mare interes:

  • Provocări asupra administrării pădurilor în contextul actual, necesitatea asigurării echilibrului între rolul social, rolul ecologic și cel economic al pădurilor;
  • Proiectul Noului Cod Silvic și legislația subsecventă;
  • Strategia de Dezvoltare a Regiei Naționale a Pădurilor – SDR 30;
  • Modele de administrare a pădurilor în diverse țări europene.

Conferința a debutat cu o prezentare legată de principalele provocări cu care se confruntă în prezent administratorii pădurilor proprietate publică, intitulată ”Nu faceți experimente cu pădurile statului”, susținută de liderul Federației Silva, ing. Silviu Geană:

  • Adoptarea unei forme de management care are în principal scopul obținerii de profit prin aplicarea guvernanței corporative în administrarea pădurilor proprietate publică a statului;
  • ”Procesul fără de sfârșit” al reconstituirii dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere și inventarea periodică de mecanisme legislative prin care se tot încearcă ca statul să fie deposedat de pădurile pe care le mai deține în patrimoniul public;
  • Legislația silvică lipsită de predictibilitate, uneori și de viziune, dictată adesea de emoții politice, negocieri neinspirate, interese de grup sau de conjunctură;
  • Presiunea societății civile pentru conservarea biodiversității, non-intervenția în păduri, limitarea sau interzicerea recoltării lemnului în anumite suprafețe, în contradicție cu principiile silviculturale.

Cea de a doua prezentare a fost susținută de conferențiar univ. dr. Liviu Nichiforel de la Facultatea de Silvicultură Suceava și de profesor univ. dr. Bogdan Popa de la Facultatea de Silvicultură Brașov, care au prezentat pe larg etapele de elaborare a ”Proiectului Noului Cod Silvic” în cadrul consorțiului format din cele două facultăți de silvicultură și Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”. De asemenea, s-au adus câteva precizări importante cu privire la schimbările pe care le va aduce legislația subsecventă Noului Cod Silvic în ce privește administrarea pădurilor.

Prezentarea ”Gestionarea pădurilor din Ucraina pe timp de război”, făcută de prof. univ. Volodymyr Zahorskyi, rectorul Universității Forestiere Naționale din Ucraina, prof. univ. Ion Dubovici și prof. Oleg Danchuk, a avut o încărcătură emoțională deosebită prin datele prezentate:

► Astăzi, conform ONU, Ucraina este una dintre cele mai minate țări din lume. Potrivit experților, deminarea teritoriului Ucrainei, inclusiv a fondului forestier, poate dura 10 ani, suprafața afectată fiind estimată la 82,5 mii de kilometri pătrați. Numai în regiunea Bucha, lângă Kiev, au fost minate aproape 300 de hectare de pădure;

► În anul 2022, suprafața incendiilor forestiere din Ucraina a crescut de 73 de ori, s-au produs 322 de incendii forestiere, dintre care 40 de mari dimensiuni, suprafața afectată fiind estimată la cel puțin 5,5 mii hectare de păduri;

► Aproximativ 600 mii ha din pădurile Ucrainei sunt sub ocupația trupelor rusești, iar aproape 20% din pădurile ucrainene au fost distruse sau deteriorate în timpul războiului.

A urmat prezentarea ”Managementul fondului forestier în Bulgaria”, făcută de colegii silvicultori ing. Cvetelin Milanov și ing. Canko Nicolov – directori în cadrul Intreprinderii Silvice de Stat Shumen, împreună cu ing. Rositsa Koleva, ing. Petya Radeva, din cadrul Intreprinderii Silvice de Stat Gabrovo din Bulgaria. Pădurile proprietate publică de stat în Bulgaria reprezintă 97% din totalul fondului forestier, iar 86% din suprafața împădurită este destinată producției de lemn, administrarea fiind făcută prin 6 întreprinderi aflate în subordinea ministerului de specialitate. Cu ocazia dezbaterilor au fost identificate multe asemănări cu modul de administrare a pădurilor în România.

De asemenea, o prezentare interesantă a fost cea făcută de agentul silvic Arturo Garcia Bernat – de la Sindicatul STICS Valenciana din Spania, cu un studiu de caz privind incendiile în pădurile din zona Mediteranei , măsuri specifice de prevenire și intervenție la stingerea a incendiilor în aceste zone.

Conferința a continuat cu tema ”Managementul forestier în Ungaria”, prezentată de ing. László Górász și ing. Béla Benei, Vicepreședinți ai Uniunii Lucrătorilor din Silvicultură și Industria Lemnului din Ungaria. Administrarea pădurilor în Ungaria se face prin 22 de unități organizate ca societăți pe acțiuni, având acționar unic statul și fiind subordonate direct ministerului de resort.

În cadrul intervenției sale, domnul Marian Stoicescu, președintele Federației pentru Apărarea Pădurilor și al Confederației Consilva a susținut necesitatea aplicării în administrarea pădurilor proprietate publică a managementului forestier durabil, așa cum se întâmplă în cele mai multe din statele europene (conform Rezoluției H1 a Conferinței ministeriale privind protecția pădurilor în Europa, adoptată la Helsinki  în anul 1993), singurul sistem de management care poate asigura continuitatea în gospodărirea și protejarea pădurilor prin dezvoltarea echilibrată și unitară a celor trei funcții ale pădurilor: funcția socială, funcția ecologică și cea economică.

Regia Națională a Pădurilor, prin consilierul directorului general, domnul Costel Petcu, a prezentat Strategia de Dezvoltare a Romsilva SDR-30 și Planul de implementare, așa cum au fost aprobate de Consiliul de Administrație, marile provocări ale acestei strategii fiind:

► Revizuirea modelului de pază a pădurilor și control tehnic al lucrărilor silvice prin crearea unor structuri specializate;

► Reorganizarea activităților personalului silvic de teren prin segregarea sarcinilor pe trei piloni: aplicarea lucrărilor silvice, producția și valorificarea lemnului; paza pădurilor;

La finalul prezentărilor și dezbaterilor din cadrul Conferinței profesionale, specialiștii prezenți la lucrări au tras concluzia unanimă că legislația și politicile publice sunt determinante pentru asigurarea unei gestionări durabile a pădurilor și pentru asigurarea echilibrului între cele trei principale roluri ale pădurilor: rolul social, rolul ecologic și cel economic.  

Ediția de anul acesta a Manifestărilor Internaționale ale Silvicultorilor s-a bucurat de participarea a peste 400 de silvicultori din România, Republica Moldova, Bulgaria, Spania, Ungaria și Ucraina.

În cadrul evenimentului au avut intervenții și au transmis mesaje pentru participanți: domnul Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Aurel Laurențiu Plosceanu, Vicepreședintele Comitetului Economic și Social European, domnul Dumitru Fornea, membru CESE și secretar general al Confederației Meridian, domnul Anton Păștinaru din cadrul Comisiei pentru Agricultură și Silvicultură din Camera Deputaților, domnul Daniel Nicolăescu, director general al Regiei Națională a Pădurilor, precum și reprezentanți ai Federației pentru Apărarea Pădurilor, Societății ”Progresul Silvic”, Federației Sindicatelor ”Carpatisa”, Asociației Pensionarilor Silvici din România, Asociației Forestierilor din România – ASFOR.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.