Vești bune pentru cadrele didactice. Profesorii vor primi, din 2024, 50% din creșterea salarială pe noua grilă!

Ligia Deca a evitat să spună că garantează majorările salariale pentru angajații din sistemul de învățământ de la 1 ianuarie 2024, în cazul în care legea salarizării nu va fi gata până atunci.

Ligia Deca a spus la Euronews România că va face tot posibilul ca angajamentul Coaliției să fie respectat astfel încât lefurile dascălilor să crească de la 1 ianuarie 2024, asta în cazul în care legea salarizării va fi gata până atunci.

„Există un act normativ în vigoare care spune că de la 1 ianuarie, profesorii vor primi 50% din creșterea salarială pe noua grilă. Este și un angajament politic al Coaliției, iar eu voi face tot ceea ce ține de mine pentru că acest angajament să se respecte. Au reînceput discuțiile cu privire la grila de salarizare, au existat discuții tehnice între reprezentanții profesorilor și Ministerul Muncii și acum se va trece la găsirea unei soluții legale, pentru că până la urmă, pentru a putea da această creștere, trebuie să existe o nouă grilă de salarizare pentru sectorul Educație”, a spus ministrul Ligia Deca.

„Eu cred că o promisiune odată făcută, trebuie respectată sau măcar, dacă există dificultăți, trebuie demarate discuțiile pentru a vedea care ar fi un nou interval de timp. Eu cred că chiar dacă noua lege a salarizării, să zicem că nu este gata până la 1 ianuarie, deși eu cred în continuare că trebuie să avem un astfel de act normativ, trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”, a mai spus Ligia Deca.

„Grila se face la Ministerul Muncii. Ministerul Muncii este cel care inițiază modificări pe legea salarizării publice, pe legea salarizării unitare, iar inclusiv Ordonanța de Urgență, care a dat măririle post-protestul din vară, a fost inițiată de către Ministerul Muncii. Sigur, cu avizele de la toate ministerele…„Din promisiunile pe care ministrul Muncii le-a făcut, înțeleg că se lucrează la acest lucru. Din ultima discuție am înțeles că cele trei variante de grile discutate împreună cu noi și cu reprezentanții cadrelor didactice au fost trimise la Banca Mondială pentru impact bugetar, urmând să se finalizeze și discuția politică”, a conchis Ligia Deca.

Amintim, fostul ministru al muncii, Marius Budăi, dar și fostul premier Ciucă spuneau că salariile profesorilor trebuie incluse în legea salarizării unitare și că nu pot fi negociate separat, fiind condiție în PNRR. Promisiunea Guvernului privind salarizarea profesorilor nu a fost îndeplinită până în prezent. Nu a fost făcut public nici măcar un draft al legii salarizării unice.

În urma grevei din generale a profesorilor din luna mai, Guvernul a promis majorări salariale de la 1 ianuarie 2024.

(2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază.

Ligia Deca a mărturisit motivul pentru care multe școli rămân fără profesori în școală. Ministrul Educației a declarat că multe cadre didactice se titularizează la o anumită școală, însă până la începerea anului școlar se mută la o altă unitate de învățământ.

”Există un proces de mobilitate a cadrelor didactice prin care școlile declară anumite posturi ca fiind viabile. Acele posturi se scot în concursul național în titularizare. Dacă școala nu spune că acel post are o viabilitate mai mare de un anumit număr de ani, atunci el se ocupă la nivelul unității de învățământ.

Sunt foarte multe școli care, pentru a completa normele cadrelor didactice existente, preferă să împartă o anumită poziție la cadre didactice pe care le au deja sau preferă să facă o selecție pentru că nu sunt siguri câți ani va fi viabil acel post. Nu știu cât timp vor mai avea suficienți copii. Există profesori care sunt suspendați și își păstrează catedră și atunci.

În profesia didactică și în contractul colectiv de muncă există această posibilitate de rezervare în anumite cazuri, în cazul în care ocupă o funcție de conducere, în cazul în care ocupă demnitate publică, în cazul în care nu știu, de exemplu, pleacă într-o mobilitate, există tot felul. Poate fi limitat.”, a spus Ligia Deca la Euronews România.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.