Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Românii pot deconta 400 de euro pe an în sistemul privat”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, le-a reamintit românilor, în direct la România TV, că pot utiliza asigurarea privată de sănătate, în limita a 400 de euro pe an.

În direct la emisiunea Punctul Culminant, Alexandru Rafila a vorbit despre posibilitatea ca românii să se trateze în sistemul privat de sănătate cu bani de la stat.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că asigurările private de sănătate ar trebui încurajate în România, deoarece pot reprezenta fonduri suplimentare în sistemul medical. El a precizat că destul de puține persoane beneficiază de deducerea de la taxarea prevăzută legal, în limita a 400 de euro pe an.

„Bugetul este un lucru limitat și trebuie totdeauna să ții cont. Ceea ce cred eu este că trebuie să aducem și bani noi în sistemul de sănătate, să încurajăm asigurările private de sănătate. Există o sumă deductibilă pentru fiecare angajat, de 400 de euro, care poate fi dedusă, dacă cineva își încheie o asigurare suplimentară de sănătate. Foarte puțini oameni accesează acest sistem și cred că acest sistem ar putea să aducă resurse noi în sistem”, a declarat Alexandru Rafila.

Potrivit legislației în vigoare, asigurarea privată de sănătate este deductibilă în limita a 400 de euro/an la calculul impozitului pe venitul din salarii și al contribuțiilor sociale obligatorii pentru persoana asigurată. În aceste condiții, asigurarea privată de sănătate reprezintă un beneficiu pe care angajatorii îl acordă tot mai frecvent angajaților în scopul fidelizării acestora.

Dar, în cazul în care suma alocată asigurării private depășește plafonul menționat, diferența este considerată avantaj de natură salarială și se include în baza de calcul pentru impozitul pe venitul din salarii și pentru contribuțiile sociale obligatorii.

Atenție, în ceea ce privește asigurările voluntare de sănătate suportate de angajator pentru membrii familiei angajatului, acestea sunt încadrate în categoria avantajelor în bani sau în natură, asupra cărora se aplică regulile de impunere proprii veniturilor din salarii, fiind considerate venituri asimilate acestora.

Legislația prevede că o sumă de 400 de euro poate fi plătită de angajator pentru angajat, iar această sumă va fi deductibilă la angajator și în același timp neimpozabilă la angajat. La rândul său, salariatul are și el posibilitatea să contribuie pe cont propriu la o asigurare de sănătate, însă limita de venit neimpozabil este de 400 euro pe an în total. Deci, teoretic, dacă angajatorul contribuie la asigurarea angajatului cu această sumă, angajatul nu mai poate beneficia de deduceri pentru suplimentarea primei. Așadar, facilitatea este funcțională doar pe jumătate.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.