Premierul Netanyahu amenință că va „distruge” Hamas

În timp ce loviturile israeliene asupra Fâşiei Gaza se intensifică, premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis miercuri să „distrugă” mişcarea palestiniană Hamas, responsabilă de cel mai sângeros atac din istoria statului Israel, informează AFP.

În cea de-a şasea zi a războiului dintre cei doi inamici, care a făcut deja mii de victime, atacurile israeliene de noapte continuă pe teritoriul palestinian, de unde au fost trase mai multe rachete asupra sudului Israelului.

„Orice membru al Hamas este un om mort”, a declarat Netanyahu în timpul primului său discurs solemn comun cu membrii cabinetului său de război.

„Hamas este Daech (gruparea jihadistă Statul Islamic, n.r.) şi o vom zdrobi şi o vom distruge aşa cum lumea a distrus Daech”, a adăugat el, după ce a descris atacul drept o „sălbăticie nemaivăzută de la Holocaust”.

Combatanţii Hamas au răpit aproximativ 150 de israelieni, străini şi persoane cu dublă cetăţenie, inclusiv femei, copii şi bătrâni, potrivit autorităţilor israeliene, în prima zi a ofensivei lor din 7 octombrie, care a inclus atacuri asupra unor localităţi din sudul Israelului.

Atacul surpriză de o amploare fără precedent a fost lansat din Gaza pe uscat, pe mare şi pe calea aerului, în mijlocul Shabbatului, ziua de odihnă săptămânală a evreilor.

Israelul a mobilizat, de asemenea, 300.000 de rezervişti şi a desfăşurat zeci de mii de soldaţi în jurul Fâşiei Gaza, ceea ce a ridicat temerile privind un atac terestru asupra teritoriului palestinian.

Pe frontul politic, după luni de diviziuni, Netanyahu şi rivalul său Benny Gantz au anunţat miercuri că vor „înfiinţa un guvern de urgenţă şi un cabinet de război” pe durata conflictului cu Hamas.

Blinken vine joi în Israel

Anunţul a fost făcut în ajunul sosirii în Israel, joi, a secretarului de stat american Antony Blinken pentru o vizită de solidaritate şi într-un moment în care Statele Unite au declarat că sunt pregătite să desfăşoare un al doilea portavion „dacă este necesar” în scopuri de descurajare.

Atacul Hamas a provocat un şoc în Israel, unde, potrivit armatei, cel puţin 169 de soldaţi au fost ucişi în patru zile şi există un număr tot mai mare de relatări înfiorătoare din partea martorilor şi supravieţuitorilor. Există, de asemenea, o îngrijorare tot mai mare cu privire la soarta celor răpiţi de Hamas.

Printre aceşti ostatici se numără tineri capturaţi în timpul unui festival de muzică, unde luptătorii palestinieni au dat buzna sâmbătă, ucigând 270 de persoane, potrivit autorităţilor.

La intrarea în Kibbutzul Beeri, la mai puţin de cinci kilometri de graniţa cu Fâşia Gaza, un morman de cadavre era încă miercuri martor al amplorii atacului din interiorul satului: din cei 1.200 de locuitori ai localităţii, peste o sută au fost ucişi, potrivit armatei.

În faţa unei case, dâre lungi de sânge puteau fi încă văzute printre mai multe magazii abandonate, a observat un jurnalist AFP.

„Devastarea de aici este absolut imensă”, a declarat la faţa locului purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Doron Spielman.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.