Eurodeputatul Maria Grapini, vot, în PE, pentru susținerea fermierilor: România, prin instituțiile responsabile, să distribuie urgent acești bani celor care îi așteaptă de un an de zile!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

România a primit, săptămâna trecută, undă verde pentru alocarea unui sprijin de aproape 34 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Susținătoare ferventă a acordării acestui sprijin, eurodeputatul umanist, Maria Grapini, a jucat un rol important în aprobarea acestei sume către fermierii români.

„Am susținut și votat acordarea de sprijin financiar României, din Fondul de solidaritate al UE, pentru pagubele create de seceta din 2022, fermierilor români. Am avut multe întâlniri cu fermierii români și știu câtă nevoie au de compensarea pierderilor provocate de secetă. Suma acordată României este de 33 895 935 de euro și sper ca România prin instituțiile responsabile să distribuie urgent acești bani celor care îi așteaptă de un an de zile”, a precizat europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D.

De altfel, eurodeputat Grapini, împreună cu alți eurodeputați, au semnat, în luna iunie a acestui an, un important amendament, care a fost depus la plenară, pentru modificarea bugetului PAC (Politica Agricolă Comună) 2021-2027, în contextul în care subvențiile acordate fermierilor români sunt printre cele mai mici din UE.

Amendamentul care a fost adoptat în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, face referire la o revizuire echitabilă a subvențiilor acordate fermierilor, în sensul alinierii corecte a tuturor plăților către fermierii din statele membre. Concret, amendamentul prevede alinierea subvențiilor acordate statelor discriminate, precum România, la nivelul celor din Vest.

Totodată, se cere revizuirea Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021-2027 și luarea în considerare a accelerării procesului de aliniere a sprijinului PAC la media UE, pentru a-i capacita pe fermierii din statele membre în care acest proces nu a fost încă finalizat să facă față provocărilor actuale.

“Amendamentul a trecut în plenară și sper ca, la negocierea cu Consiliul European și Comisia Europeană, să fie păstrat. În acest fel, ar putea crește subvențiile fermierilor români. Evident, acest lucru va depinde și de demersurile pe care le va face guvernul României! Un prim pas a fost însă făcut!”, preciza, după vot, eurodeputatul Grapini.

De menționat faptul că europarlamentarul PUSL, susținător fervent al drepturilor fermierilor români, s-a remarcat prin luări de poziție ferme în favoarea acestora, atât în plenul și comisiile Parlamentului European, dar și prin intermediul unor scrisori deschise adresate oficialilor europeni, precum comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski. Maria Grapini a cerut insistent creșterea subvențiilor acordate fermierilor români, la nivelul celor din statele dezvoltate ale UE.

Tot în acest an, în luna aprilie, Maria Grapini, a cerut, în cadrul unei intervenții în plenul PE de la Strasbourg,  sprijin concret pentru fermieri. De asemenea, Maria Grapini a mai spus că este nevoie de claritate și fermitate în privința deciziilor luate la nivel european pentru susținerea fermierilor.

Potrivit europarlamentarului umanist, fără a pune ceva în loc, un mecanism eficient de sprijin pentru fermieri, PAC-ul (Politica Agricolă Comună) va fi un dezastru.

„Ce facem, însă, noi aici? Sunt diferențe uriașe între subvențiile pe care le acordăm fermierilor din țările din Vest față de cele din Est. Să fie foarte clar: fermierii au nevoie de un mecanism de sprijin!”, avertiza, pe atunci, Maria Grapini.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.