Vești proaste pentru români. Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat!

Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat, după ce unul dintre instalatorii nevalidați a formulat o cerere către Curtea de Apel Oradea. Mii de beneficiari și instalatori validați așteaptă reluarea programului și soluționarea procesului.

În urma deciziei Curții de Apel Oradea, care a acceptat cererea unuia dintre instalatorii nevalidați de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost tăiat începând cu data de 26 septembrie. Administrația a tranmis că vor depune o cerere de recurs la Curtea de Apel Oradea pentru a debloca și reporni programul național în cel mai scurt timp posibil.

Procesul care a dus la suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 de către Curtea de Apel Oradea, ca urmare a solicitării în acest sens a unei firme de profil care susține că nu au fost respectate procedurile de validare a instalatorilor, a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Dosarul a fost întocmit ca urmare a recursului făcut de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), declarat pe 29 septembrie. Înalta Curte nu a fixat, deocamdată, un prim termen de judecată a recursului.

Peste 80.000 de beneficiari și 500 de firme de instalatori așteaptă ca procesul să se soluționeze cât mai repede, iar programul să fie deblocat. Potrivit Profit.ro, și alte firme de instalatori care nu au fost validate pentru a participa în program au dat în judecată AFM, pentru a obține suspendarea programului și, ulterior, anularea deciziilor instituției de a le respinge dosarele.

De cealaltă parte, instalatorii validați susțin că decizia Curții de Apel Oradea nu ar fi trebuit să producă efecte asupra beneficiarilor care și-au ales deja instalatorii și care erau pregătiți să demareze lucrările de instalare a panourilor fotovoltaice.

Administraţia Fondului pentru Mediu precizează că a respectat întocmai toate procedurile privind validarea/invalidarea instalatorilor prevăzute în Ghidul de finanţare a Programului Casa Verde Fotovoltaice, inclusiv în cazul respingerii dosarului depus de Dhelectric Systems SRL, cauzat de lipsa unui act necesar validării.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.